in

Een terugblik op Sebastian Vettel’s carrière

Met vier wereldtitels, 122 podiums en 53 overwinningen behoort Sebastian Vettel qua statistieken tot de vijf beste Formule 1-coureurs aller tijden. De Duitser maakte bij zijn debuut, een invalbeurt voor BMW Sauber in 2007, meteen indruk door als achtste te finishen en punten te behalen. Niet veel later maakte hij de overstap naar Toro Ross en de rest is geschiedenis.

Sebastian Vettel werd na Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher de derde coureur die vier wereldtitels achter elkaar won. Hij behaalde deze successen met Red Bull Racing van 2010 tot 2013 en stapte in 2015 over naar Ferrari, om net als zijn grote idool Schumacher te winnen in het scharlakenrood. Dat deed hij al in zijn tweede race voor de Scuderia, maar 2015 en 2016 waren vooral bouwjaren. Bij de reglementswijzigingen in 2017 moest Ferrari echt kunnen strijden om de wereldtitel.

In 2017 leek Sebastian Vettel een serieuze kanshebber op de titel. De Ferrari was betrouwbaar, snel en Vettel finishte in de eerste dertien races altijd in de top 4. Voorafgaand aan de veertiende Grand Prix van het seizoen stond Vettel slechts 3 punten achter op Lewis Hamilton. Het titelgevecht lag nog helemaal open maar tijdens de start van de race in Singapore crashte Vettel met teamgenoot Raikkonen. Beide Ferrari’s vielen uit, Lewis Hamilton won en sloeg een gat van 3 naar 28 punten. Toen Vettel twee races later in Japan weer uitviel, was het titelgevecht beslist.

Een jaar later begon de Duitser wederom sterk aan het seizoen, met twee overwinningen op rij. Het seizoen van 2018 zou eveneens een titelgevecht worden tussen Vettel en Hamilton, waarbij Sebastian tot aan de elfde Grand Prix van het seizoen aan de leiding ging van het kampioenschap. Maar toen kwam de dramatische Grand Prix in Duitsland. Terwijl Vettel aan de leiding reed begon het te regenen in Hockenheim, de Duitser verremde zich in bocht 12 en strandde in de grindbak. Een cruciale klap voor het kampioenschap want Hamilton won uiteindelijk de race en greep de leiding in het kampioenschap met een gat van 17 punten naar Vettel.

De rest van Vettels 2018-seizoen werd een fiasco. Hoewel hij de Grand Prix van België nog wist te winnen, werd zijn tweede seizoenshelft vooral gekenmerkt door fouten. In Italië spinde hij na contact met Hamilton in de openingsronde, in Japan mislukte een wanhopige inhaalactie op Max Verstappen en in Amerika raakte hij Daniel Ricciardo in de openingsronde waarbij hij opnieuw spinde.

De laatste twee jaar bij Ferrari verliepen zeer teleurstellend voor Vettel, met slechts één overwinning en een handjevol podiums. Na een dertiende plek in het klassement, een all time low, vertrok de Duitser eind 2020 naar Aston Martin. Dit nieuwe project werd geen succes, hij versloeg weliswaar twee jaar op rij teamgenoot Lance Stroll maar lag ook een aantal keer in de clinch met de Canadees. Qua racen zal Vettel weinig plezierige herinneringen overhouden aan zijn periode Aston Martin F1.

Na 300 races is er een einde gekomen aan Vettel’s carriere in de Formule 1. Een groot kampioen voor de sport die de laatste jaren steeds geliefder werd bij het grote publiek en in de paddock. Wil je meer video’s zien van Vettel’s carrière, bekijk dan deze pagina.

Video: Een terugblik op Sebastian Vettel’s carrière

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Max en Daniel omhelzen elkaar innnig thumbnail 5

Max en Daniel omhelzen elkaar innig na GP Abu Dhabi

Nog even snel invoegen voor de vrachtwagen

Nog even snel invoegen voor de vrachtwagen