in

F1 Legends – Alain Prost

Alain Prost racete in een ongenadig hard tijdperk, tegen mannen als Senna, Mansell, Lauda, Villeneuve en Piquet. Hij zag de opkomst van Michael Schumacher en de ondergang van zijn eeuwige rivaal, Ayrton Senna.

‘The Professor’, zoals hij bekend werd tijdens zijn lange en indrukwekkende carrière, heeft een record waar maar weinig coureurs aan kunnen tippen. Vreemd genoeg wordt hij vaak over het hoofd gezien als de allergrootste coureurs uit de geschiedenis van de sport ter sprake komen. Vettel heeft evenveel wereldtitels als Alain Prost, vier stuks. De Fransman reed echter in een tijdperk waar negenmaal op rij finishen onmogelijk was, laat staan als eerste. Als de auto niet kapot ging dan waren er nog minimaal drie gelijkwaardige auto’s en coureurs op de grid.

Prost maakt zijn debuut in 1980 bij het team van McLaren, maar stapte één jaar later al over naar het fabrieksteam van Renault. Heel toepasselijk kwam zijn eerste overwinning in Frankrijk in Dijon 1981, de eerste van negen overwinningen in zijn drie jaar durende periode bij Renault, waarbij hij runner-up werd in zijn laatste seizoen.

Prost’s terugkeer naar McLaren kwam in 1984 en hij miste op een halve punt na zijn eerste titel, dit keer aan ervaren teamgenoot Niki Lauda. Alain hoefde echter maar 12 maanden te wachten op zijn eerste wereldtitel met 5 overwinningen, waaronder Monaco, Silverstone en Monza. Een jaar later werd hij back-to-back kampioen in een thriller in Adelaide met Nigel Mansell en Nelson Piquet.

Alain Prost vs Senna 88

In 1988 voegde Ayrton Senna zich bij het team, op aanraden van Alain Prost! Het was het begin van een van de meest historische rivaliteiten in de autosport. Alain doet in dit interview een aardig boekje open over deze rivaliteit, over de steun die Senna van Honda kreeg en over zijn ‘berekende’ manier van rijden.

Uiteindelijk won Prost in 1988 en 1993 nogmaals de wereldtitel, van de 199 keer dat hij van start ging stond hij 106 keer op het podium. 51 overwinningen, 33 pole positions en 41 snelste ronden. ‘The Professor’ reed misschien op een sluwe manier, maar het was misschien ook noodzakelijk in deze ‘Golden Era’. Een werkelijk fantastisch interview tussen Alain Prost en Steve Ryder zie je hieronder, in een nieuwe aflevering van F1 Legends.

Video: F1 Legends – Alain Prost

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Lola T-332 Spyder NF11 Can-Am

Lola T-332 Spyder NF11 Can-Am

De Lamborghini Huracan is Gearriveerd

De Lamborghini Huracan is Gearriveerd