in

F1 Legends – Jody Scheckter

F1 Legends is een Brits tv-programma van Sky Sports. Steve Rider presenteert een serie interviews met Formule 1 Legends uit het verleden en het heden. Vandaag zien we het verhaal van Zuid-Afrikaan Jody Scheckter, in 1979 werd hij bij Scuderia Ferrari wereldkampioen Formule 1.

Jody Scheckter debuteerde in de Formule 1 op Watkins Glen in 1972, achter het stuur van een McLaren reed hij enige tijd op de 3de plaats, alvorens te spinnen en ten slotte als negende te finishen. In 1973 baarde hij opzien door bij de start van de Britse Grand Prix een crash te veroorzaken die het halve deelnemersveld uitschakelde. De Grand Prix Drivers Association eiste dat Scheckter verbannen zou worden uit de Formule 1, McLaren zette hem vervolgens voor vier races aan de kant en daarmee bedaarde de gemoederen.

Het jaar daarop verhuisde van Jody van McLaren naar Tyrrell, hij reed 3 seizoen voor het team van Ken Tyrrell en behaalde 4 overwinningen met als beste eindklassering een 3e plaats in 1974 en 1976. Scheckter werd in 1976 tevens de enige coureur die ooit een Grand Prix wist te winnen in een zeswielige Formule 1-wagen, de unieke Tyrrell P34.

In 1977 stapte Scheckter over naar het Wolf-team en werd tegen ieders verwachting in tweede in de strijd om het wereldkampioenschap, achter Niki Lauda. Het jaar daarop was de Wolf onbetrouwbaar en niet vooruit te branden, Jody Scheckter vertrok en zou in 1979 voor Scuderia Ferrari uitkomen. De Ferrari 312T met ‘ground effect’ was een betrouwbare en snelle auto, Scheckter en Villeneuve wonnen allebei 3 races en door constant in de top 5 de finishen wist Jody Scheckter zijn enige wereldtitel veilig te stellen. Het zou nog 21 jaar duren voordat er weer een Ferrari coureur kampioen werd, inderdaad Michael Schumacher.

Bekijk het bijzondere verhaal van Jody Scheckter in de video hieronder.

Video: F1 Legends – Jody Scheckter

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Dashcam Compilation 2012

Dashcam Compilation 2012

Vancouver Dashcam uit 1907

Vancouver Dashcam uit 1907