in

F1 Legends – Juan Pablo Montoya

Steve Rider is in Miami op bezoek bij Juan Pablo Montoya voor de start van een nieuwe seizoen F1 Legends. De Colombiaanse autocoureur, geboren in 1975,  racet al zijn hele leven.  Het begon allemaal in de karts, samen met zijn vader perfectioneerde hij zijn rijstijl om op 18-jarige leeftijd de overstap te maken naar de autosport.

In 1995 vertrok Montoya naar Engeland om daar in het Formula Vauxhall Championship te racen, een jaar later reed hij al in de Formule 3. In deze jaren won hij een aantal races maar een kandidaat voor de titel was hij nooit, dit veranderde toen hij Formule 3000 ging rijden. In zijn debuutseizoen, 1997, won hij drie races en eindigde als tweede in het kampioenschap op slechts anderhalf punt van Ricardo Zonta.

Deze opvallende prestatie bleef niet onopgemerkt en Williams F1 bood hem een rol aan als testrijder voor 1998. Naast zijn verplichtingen als testrijder bleef hij racen in de Formule 3000 en pakte in 1998 de titel. Een doorstroom naar de Formule 1 zat er in 1999 echter niet in, in de hoop op meer investeerders stemde Frank Williams in met een ruil tussen Champ Car coureur Alessandro Zanardi en Montoya. De Italiaan kreeg een zitje bij het slecht presterende Williams en Montoya vertrok naar het succesvolle team van Ganassi.

In 1999 won hij zeven races in het Champ Car kampioenschap en greep de titel in zijn debuutseizoen. Om het succes compleet te maken won hij in 2000 de Indianapolis 500, het was de eerste keer dat hij deze race reed. Frank Williams wilde de succesvolle Colombiaan terug in zijn auto en besloot het contract met Ganassi af te kopen waardoor Montoya in 2001 achter het stuur zat van de Williams BMW. Het verdere verloop van zijn carrière wordt in deze nieuwe aflevering van F1 Legends besproken, scroll dus snel naar beneden om de rest van het verhaal te zien.

Video: F1 Legends – Juan Pablo Montoya

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Silvia S14 vat uit het niets vlam

Silvia S14 vat uit het niets vlam

Audi lanceert R18 e-tron Quattro in de straten van Le Mans

Audi lanceert 2014 R18 e-tron Quattro in de straten van Le Mans