in

F1 Legends – Niki Lauda

Niki Lauda is een coureur die zelden in één adem wordt genoemd met Schumacher, Senna en Prost, terwijl de Oostenrijker toch drievoudig wereldkampioen Formule 1 is. Rede genoeg dus voor Steve Rider om Niki Lauda op te zoeken tijdens een Grand Prix-weekend om te praten over zijn succesvolle en bewogen carrière.

Je zou denken dat het levensverhaal van Niki Lauda wel bekend is bij iedereen na de film ‘Rush‘. Maar die film ging voornamelijk over de opkomst van Lauda en Hunt en hun titanengevecht in 1976, over de periode daarna is veel minder bekend bij het grote publiek. Lauda won in 1975 en 1977 de wereldtitel met Ferrari, maar nam daarna ontslag en tekende bij Brabham. Achteraf gezien een verkeerde beslissing volgens Lauda, was hij bij Ferrari gebleven dan had hij waarschijnlijk meer wereldtitels achter zijn naam staan.

De Brabham BT46 was geen slechte auto maar was niet opgewassen tegen de superieure Lotus 79, Lauda viel negen keer uit en haalde zeven keer de finish, alle zeven keren een podiumfinish. Zijn overwinning in Zweden met de Brabham ‘Fan Car’ zou de geschiedenis ingaan als een van de meest omstreden overwinningen aller tijden, de auto zoog zichzelf vast aan het asfalt maar had geen toekomst in F1 en werd na de race direct verboden.

1979 was een dramatisch seizoen voor Brabham, Lauda haalde in dertien races maar twee keer de finish en besloot met nog twee Grand Prix te gaan te stoppen met racen. Hij richtte Lauda Air op en werkte twee jaar lang aan het opstarten van een succesvol bedrijf. In 1982 werd hij terug naar de Formule 1 gelokt door Ron Dennis en McLaren, waar hij in 1984 zijn derde wereldkampioenschap won na een zinderende strijd met Alain Prost. Het verschil tussen beide teamgenoten zou slechts een half punt bedragen.

Aan het einde van 1985 verliet Lauda de Formule 1 voorgoed, hij zou nog wel terugkeren als adviseur en teambaas voor Ferrari, Jaguar en nu Mercedes GP. Onderstaande F1 Legends aflevering met Niki Lauda wil je niet missen, net als de andere afleveringen overigens.

Video: F1 Legends – Niki Lauda

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Corvette kan vuurspuwen

Corvette C6 kan ook aardig vuurspuwen

Porsche Cayenne gaat een stukje zwemmen

Porsche Cayenne gaat een stukje zwemmen