in

Formule 1 op Zandvoort – 1965

Circuit Park Zandvoort heeft een prachtige historie wat betreft Formule 1 races, vanaf 1952 tot 1985 werden er Grand Prix verreden op het snelle circuit in de Duinen. Hoewel het nu misschien moeilijk is voor te stellen had Zandvoort vroeger de allure van Grand Prix als Monaco en Monza, het was een klassieker op de kalender.

In onze serie “Formule 1 op Zandvoort” blikken we terug op enkele races uit het verleden. We begonnen met 1955 en maken nu een sprongetje naar 1965, mede omdat er van de tien jaar daartussen nauwelijks beelden zijn. Een week na de Britse GP was het Formule 1 circus weer bij elkaar in Nederland en waren er duidelijke tekenen dat het Honda F1-programma serieuze vormen begon aan te nemen.

Ritchie Ginther’s Honda kwalificeerde zich op de eerste rij, toen nog drie auto’s, en pakte bij de start een voorsprong op de BRM van Graham Hill en Jim Clark’s Lotus. Het duurde tot het einde van de tweede ronde voordat Hill slipstreamend voorbij de Honda ging, twee ronden laten volgde Jim Clark.
In de loop van de vijfde ronde slaagde Clark erin om Hill te passeren en reed zo voor het derde jaar op rij naar de overwinning. De Honda RA272 van Ginther zou uiteindelijk als zesde finishen terwijl Graham Hill terugviel naar de vierde plek, achter Jacky Stewart en Dan Gurney.

1965 zou het jaar worden van Jim Clark, zes overwinningen in tien races betekende een tweede wereldtitel voor de Lotus coureur. Daarnaast won hij ook de Indy 500 in 1965, drie jaar later zou hij om het leven komen tijdens een Formule 2 race op Hockenheim.

Video –  Formule 1 op Zandvoort – 1965

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Renault Alpine A110 by Cinecars

Renault Alpine A110 by Cinecars

Project Cars wordt steeds mooier!

Project Cars wordt steeds mooier!