in

Het Alonso vs Hamilton incident op de Hungaroring 2007

Dit weekend staat de Grand Prix van Hongarije op het programma, traditioneel gezien vaak de laatste race voor de zomerstop. Er wordt al sinds 1986 gereden op de Hungaroring, een circuit waar het zeer lastig inhalen is waardoor de kwalificatie misschien wel de belangrijkste sessie van het weekend is. In 2007 zagen we de relatie tussen Alonso en Hamilton zijn kookpunt bereiken tijdens de kwalificatie, beide coureurs negeerden teamorders om een zo goed mogelijke startpositie te behalen.

Lewis Hamilton kwam als leider in het klassement naar de Grand Prix van Hongarije in 2007, twee punten voor op teamgenoot en regerend kampioen Fernando Alonso. De Britse debutant presteerde boven verwachting en was niet van plan om tweede viool te spelen bij McLaren, tot groot ongenoegen van Alonso die begin 2007 als wereldkampioen verkaste naar het team uit Woking. De teamgenoten hadden het meerdere keren met elkaar aan de stok dat seizoen, waaronder USA 2007, maar de bom barstte tijdens de kwalificatie in Hongarije.

Met nog ongeveer twee en een halve minuut te gaan in de kwalificatie, stopte Alonso voor nieuwe banden. De crew van McLaren hield Fernando ongeveer 20 seconden vast nadat de banden waren gemonteerd, in een poging hem een vrije plek op de baan te geven. Gedurende de stop van Alonso stond Hamilton erachter te wachten, maar toen de Spanjaard werd vrijgelaten bleef hij nog eens 10 seconden staan, hoewel de pitcrew hem gebaarde om te vertrekken. Toen Hamilton eenmaal aan de beurt was om banden te wisselen was er onvoldoende tijd om nog een ronde te rijden. Lewis kwam 5 seconden tekort terwijl Fernando net op tijd over de streep reed om nóg een ronde te rijden.

Alonso’s laatste ronde was goed genoeg om pole te pakken en Hamilton naar de tweede plaats te verwijzen. Teambaas Ron Dennis was furieus en ging direct verhaal halen bij Alonso’s trainer. Achteraf bleek dat Hamilton ook orders van het team had genegeerd, door Alonso niet voorbij te laten tijdens de ‘fuel burn phase’ in het begin van de kwalificatie. Alonso besloot zijn teamgenoot terug te pakken door extra lang te blijven staan tijdens de laatste pitstop.

Voor het in diskrediet brengen van de sport zou McLaren gestript worden van alle punten in Hongarije. Alonso kreeg 5 plaatsen straf ma de kwalificatie, waardoor Hamilton alsnog van pole mocht vertrekken en uiteindelijk ook de race won. De relatie tussen de Brit en Spanjaard werd ijskoud en de teamgenoten wisselde nauwelijks woorden met elkaar na die bewuste kwalificatie in Hongarije.

Video: Hamilton vs Alonso Hongarije 2007

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Aston Martin V8 Cygnet

Korte review van de Aston Martin V8 Cygnet

Àudi-100-S4

Deze Audi 100 S4 heeft 1.050 pk en haalt 300 km/h