in

Het verhaal van de nieuwe Stratos

Het verhaal van de nieuwe Stratos begint in 2002 als Chris Hrabalek, een enorme Lancia liefhebber, een hommage ontwerpt voor zijn afstudeerproject in automotive design aan Royal College of the Arts. Hrabalek weet vervolgens genoeg geld op te halen om zijn design tot leven te wekken in een concept car die uiteindelijk op de Autosalon van Genève tentoongesteld wordt.

Een van de financierders van dat project, de Duitse miljardair Michael Stoschek, wilde zo’n nieuwe Stratos wel in zijn garage hebben staan en dus werd er besloten om een productieauto te produceren. Hrabalek en Stoschek werkten samen met coachbuilder Pininfarina aan de ontwikkeling van de nieuwe Stratos. Een project dat vijf jaar in beslag nam en miljoenen kostte.

Onderhuids is de nieuwe Stratos gebaseerd op een Ferrari F430, maar met een 20 cm kortere wielbasis. De carrosserie is geheel van koolstofvezel en doordat de auto geen tapijt of geluiddempende materialen heeft weegt hij zo’n 50 kg minder dan een 430 Scuderia, de lichtgewicht versie van de F430.

Deze nieuwe Stratos heeft een handgeschakelde 6-versnellingsbak en een 540 pk sterke 4,3-liter achtcilinder. Krachtiger dan een 430 Scuderia.

Wellicht zag Ferrari de auto als een concurrent, want nadat Luca di Montezemolo ermee had gereden draaide de Ferrari-baas het project hoogstpersoonlijk de nek om. Pininfarina werd verboden te werken aan de nieuwe Stratos en dus kwam het project op de plank te liggen.

Nu, bijna 10 jaar later, worden er alsnog 25 exemplaren van de nieuwe Stratos geproduceerd, door Manifattura Automobili Torino. MAT, zoals het wordt afgekort, werd opgericht door Paolo Garella, die tijdens het Stratos-project werkte als Special Projects Manager bij Pininfarina.

Video: Het verhaal van de nieuwe Stratos

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Man navigeert blind een rondje Nordschleife in AMG GT R

Een rondje Nordschleife blind navigeren in een AMG GT R

Hoe de veiling van de Porsche Type 64 helemaal mis ging

Zie hoe de veiling van de Porsche Type 64 helemaal mis ging