in

24H Le Mans 2014 Highlights

De 24 uur van Le Mans 2014 zit er weer op en het is wederom Audi die met de grootste beker naar huis gaat. De 82e editie van deze beroemde race werd grotendeels gedomineerd door Toyota, maar liefst 14 uur reed de #7 TS040 Hybrid aan de leiding. Rond de klok van 05:00 uur kreeg de auto van Wurz, Nakajima en Sarrazin elektronicaproblemen en moest de auto definitief geparkeerd worden bij Arnage.

De Audi nummer #1 van Tom Kristensen, Marc Gene en Lucas di Grassi kreeg de leiding in de schoot geworpen en lange tijd leek het erop dat deze Audi met de winst ervandoor zou gaan. Maar ook deze auto kreeg problemen en stond lange tijd in de pits omdat er een turbo vervangen moest worden, geen 10e Le Mans zege voor Tom Kristensen.

Dit gaf de koppositie in handen van de #20 Porsche 919 Hybrid van Mark Webber. Een droom leek werkelijkheid te worden, na jaren van afwezigheid reed er een Porsche aan de leiding van de meest legendarische 24 uurs race op aarde. Echter, met nog 2 uur te gaan kreeg ook de Porsche 919 Hybrid technische problemen. Een kapotte aandrijflijn haalde een streep door de ambities van de recordhouder op Le Mans.

De nummer 2 Audi R18 e-tron Quattro van Andre Lotterer, Benoit Treluyer en Marcel Fassler nam de leiding over van Porsche en reed de laatste twee uur onbedreigd naar de zege. Het is een verrassende zege omdat de #2 Audi eerder in de race ook een turbo moest vervangen en dus kansloos leek voor de eindzege, maar als iedereen voor je uitblijft wordt het een stuk makkelijker. ‘To finish first, first you have to finish’. Dr. Wolfgang Ulrich krijgt toch gelijk, je hebt drie auto’s nodig om Le Mans te winnen. Audi was nooit het snelste maar finishte wel als 1-2, derde werd de #8 Toyota die zichzelf eerder in de race al uitschakelde voor de eindzege.

Highlights van Le Mans 2014 zie je in de twee video’s hieronder, en het was niet alleen spannend in de LMP1 klasse maar ook in de LMP2 en GT klasse waren er bloedstollende gevechten.

Video: 24H Le Mans 2014 Highlights

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Jay Leno's Garage - 1963 Corvette Stingray

Jay Leno’s Garage – 1963 Corvette Stingray

Renault Mégane RS 275 Trophy-R Nordschleife lap

Renault Mégane RS 275 Trophy-R Nordschleife lap