in

Indycar 2014 – Indy 500 Highlights

De zondag voor Memorial Day staat traditiegetrouw de Indy 500 op het programma, samen met de Le Mans en de Grand Prix van Monaco de beroemdste race ter wereld. De afgelopen twee weken waren er al testen en kwalificaties en nog meer testen maar gister ging de spectaculaire race dan eindelijk van start.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar pakte Ed Carpenter de pole met een gemiddelde snelheid van 231.067 mph. Daarachter James Hinchcliffe, Will Power, Helio Castroneves en Simon Pagenaud. Andretti Autosport coureur James Hinchcliffe nam na de start direct de leiding over terwijl er in de staart van het veld Ryan Briscoe kort de muur raakte en direct voor nieuwe banden naar binnen ging. Na acht ronden nam Ed Carpenter de leiding weer over in de race die lange tijd zonder neutralisaties verreden werd. De regulier pitstops zorgde voor kleine verschuivingen in het veld en zowel Juan Pablo Montoya als Will Power kregen beiden ‘drive-through’ penalty wegens te snel rijden in de pitlane opgelegd.

Er werden vier pitstop series gehouden voor de eerste neutralisatie in ronde 149, Ganassi-rijder Charlie Kimball spinde van de baan en in de muur. Niet veel later was het weer een Ganassi-rijder die de muur in ging, regerend kampioen Scott Dixon verloor in bocht vier de controle en ging hard de muur in.

Direct bij de herstart ging het weer fout en kon de safety car opnieuw naar buiten, Townsend Bell reed tegen James Hinchcliffe aan en Ed Carpenter werd daar ook het slachtoffer van. Voor Hinchcliffe en oval-expert Carpenter was de wedstrijd over, zonde want de lokale favoriet maakte zeker kans op de overwinning. Na de derde herstart van de race ging Andretti Autosport-coureur Ryan Hunter Reay aan de leiding, gevolgd door Marco Andretti, Helio Castroneves, Carlos Munoz, Townsend Bell, Juan Pablo Montoya en rookie Kurt Busch.

Met nog negen ronden te gaan ging Townsend Bell er snoeihard af, de baan lag vol rommel en de race werd met een code rood stilgelegd. Na een korte onderbreking werden de Indycars met nog 6 ronden te gaan losgelaten voor een sprintrace naar de finish. Daarbij vochten Ryan Hunter-Reay en Helio Castroneves een verbeten duel uit, meerdere keren haalden de coureurs elkaar in maar uiteindelijk kwam Ryan Hunter-Reay als winnaar over de streep voor Castroneves, Andretti, Munoz en Montoya. De complete uitslag vind je hier, maar je moet natuurlijk gewoon even de samenvatting kijken.

Video: Indycar – Indy 500 2014 Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Nissan gaat met een LMP1 GT-R naar Le Mans 2015

Nissan gaat met een LMP1 GT-R naar Le Mans 2015

Porsche Secrets - 911 met middenmotor

Porsche Secrets – 911 met middenmotor