in

Jaguar XE: Een alternatief voor de 3-serie?

Het mid-size premium sedan segment bewijst al jaren een zeer winstgevende markt te zijn, vraag dat maar aan Mercedes, Audi en BMW. De 3-serie zet volgens velen al jaren de benchmark en heeft BMW in feite gedefinieerd sinds het model in 1975 in première ging.

Jaguar maakt dit jaar een comeback in de markt van mid-size premium sedans met de onlangs gelanceerde XE. De Jaguar XE staat op een nieuw aluminium-platform en doordat ook de carrosserie voor 75 procent uit aluminium bestaat bedraagt het taalgewicht slechts iets meer dan 1.400 kg. XCar test in deze video de XE S met de 3.0-liter supercharged V6-benzinemotor, die levert 340 pk en 450 Nm koppel op de achterwielen.
De sprint naar 100 kilometer per uur neemt daardoor slechts 5.1 seconden in beslag met de achttraps automaat. De uitvoeringen met kleinere motoren worden ook geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak met zes verzetten.

De laatste keer dat Jaguar concurreerde met de 3-Serie had de X-Type geen schijn van kans. Maar met de geheel nieuwe XE heeft Jaguar zijn huiswerk goed gedaan. In Nederland is de goedkoopste uitvoering de XE Pure voor €39.990 en daarmee zit hij op vergelijkbaar niveau van de 320i. Is de XE beter dan de 3-serie? Bekijk de review van XCAR voor het antwoord.

Video: Jaguar XE S Review

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ferrari 488 GTS gespot in Maranello

Ferrari 488 Spider gespot in Maranello

Het verschil tussen een Porsche 911 GT3 Cup en 911 GT3 RSR

Het verschil tussen een Porsche 911 GT3 Cup en 911 GT3 RSR