in

24H Le Mans 2016 Highlights

Wat een bizarre ontknoping kende de 24 uur van Le Mans! Niemand had dit zien aankomen, Porsche had de handdoek al in de ring gegooid maar toch gaan de Duitsers naar huis met een 18e overall zege.

Audi was de afgelopen zestien jaar altijd een kanshebber voor de overall zege, maar dit jaar werd al snel duidelijk dat het merk uit Ingolstadt niet de snelheid had van Porsche en Toyota. De raceauto’s vertrokken vanaf de vijfde en de zesde plaats maar men moest in het begin van de race al veelvuldig de pits opzoeken met problemen.

De #1 Porsche kon zich ook niet mengen in het gevecht om de zege, de bolide van Bernhard, Weber en Hartley verloor veel tijd met een kapotte waterpomp. Uiteindelijk ging de strijd dus tussen de #5 en #6 Toyota en de #2 Porsche, deze strijd zou letterlijk tot de laatste ronde duren.

De nummer 5 Toyota van Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima en Anthony Davidson kwam in het 17e uur van de race voor het eerst aan de leiding en het trio behield die leiding, afgezien van tijdens wat pitstops, de hele race vast. De #2 Porsche van Neel Jani, Marc Lieb en Romain Dumas lag echter heel de race op de loer voor een fout. Het gat schommelde in de slotfase rond de 30 seconden en toen Porsche nog een laatste stop maakte voor banden en het verschil opliep naar bijna anderhalve minuut kon Toyota de zege bijna niet meer ontgaan, maar het gebeurde wel…

Wat er precies aan de hand was met de leidende nummer 5 Toyota is nog niet bekend, maar opeens melde Kazuki Nakajima dat hij geen vermogen meer had en op beeld zagen we dat de TS050 niet harder kon dan 200 km/h. Met nog één ronde te gaan zette Nakajima de auto voor de pitmuur stil en kwam de Porsche langszij om de overwinning op te eisen.

De andere Toyota met Stéphane Sarrazin, Mike Conway en Kamui Kobayashi werd met drie ronden achterstand als tweede geklasseerd, Audi kreeg met Lucas di Grassi, Loïc Duval en Oliver Jarvis de derde plaats in de schoot geworpen.

Ik denk dat iedereen Toyota de zege gegund had, maar ja om te winnen moet je wel eerst finishen. Ontzettend zuur voor de Japanners en ik denk dat de meest bizarre ontknoping was in de geschiedenis van Le Mans. Hieronder zie je nogmaals die tragische laatste minuten plus een uitgebreide highlight video.

Video: Le Mans 2016 Highlights

Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

Op zoek naar Europa’s mooiste wegen - C462, Catalonië

Op zoek naar Europa’s mooiste wegen – C462, Catalonië

Top Gear Season 24 Episode 4

Top Gear Season 23 Episode 4