in

Lewis Hamilton – The Mclaren Formula 1 Years

Met deze video van BBC F1 blikken we terug op de periode van Lewis Hamilton bij McLaren. De Britse coureur tekende op zijn dertiende een development contract bij McLaren en was zodoende 14 jaar verbonden aan McLaren. Het Britse team steunde Hamilton in de diverse opstapklassen en dat legde het team geen windeieren, in 2003 won hij de Formule Renault Eurocup, in 2005 won hij de Formule 3 Euro Series en in 2006 werd hij kampioen in de GP2 Series.

Lewis Hamilton maakte in 2007 zijn debuut bij het Formule 1 team van McLaren naast Fernando Alonso, de kampioen van 2005 en 2006. Iedereen had verwacht dat 2007 een leerjaar voor Hamilton zou worden maar al in diens eerste race pakte hij een derde plaats. Vervolgens reed hij nog eens acht keer op rij naar het podium, een record voor een debutant in de Formule 1. Na vier races ging hij zelfs aan de leiding van het kampioenschap, wederom een record voor een debutant in de Formule 1.

In 2007 staat hij in totaal zes keer op pole position, twaalf keer op het podium en wint hij vier races. In China kan hij zijn droomdebuut verwezenlijken door als eerste debutant ooit het Formule 1-kampioenschap te winnen. Echter, te lang doorrijden op zijn banden kostte hem grip waardoor hij de controle verloor bij het ingaan van de pits. In Brazilië kan Hamilton alsnog kampioen worden. Hij kwalificeerde zich als tweede maar verloor bij de start een plaats aan Kimi Raikkonen in de Ferrari, vervolgens plaatse Alonso een alles of niets actie bij zijn teamgenoot voor de derde plaats waardoor Hamilton van de baan schiet en als achtste terugkomt op het circuit. De inhaalrace is nog maar nauwelijks begonnen als zijn versnellingsbak hapert, gedurende 40 seconden kan hij geen versnelling selecteren en verliest hij veel terrein. Zijn kampioenschap is hiermee definitief voorbij.

In 2008 wint Hamilton dan toch het wereldkampioenschap Formule 1, hetzij op een bizarre wijze. De McLaren-coureur had aan een 5e plaats genoeg voor de titel, de hele race streed hij om die plek en in de laatste bocht in de laatste ronde passeerde hij Timo Glock voor de 5e plaats. Hij werd hiermee de jongste kampioen ooit.

McLaren had eindelijk het kampioenschap waar het team 10 jaar op had gewacht, en dat met een door henzelf opgeleide coureur. Meer titels zouden volgen verwachtte iedereen en Hamilton riep dat hij zich niet kon voorstellen ooit voor een ander team te rijden. Maar twee 4e en twee 5e plaatsen later in het wereldkampioenschap besloot Lewis Hamilton dat het tijd was voor iets nieuws, vanaf 2013 rijdt hij voor Mercedes AMG F1.

Lewis behaalde voor McLaren 26 pole positions, 21 overwinningen en 49 podiums. Dit hadden er veel meer moeten en kunnen zijn, de betrouwbaarheid van de McLaren liet de laatste jaren regelmatig te wensen over en de auto was over een heel seizoen genomen vaak niet snel genoeg. Daarnaast waren er ook de onstuimige fouten van Lewis zelf, iets wat hij in zijn eerste twee seizoenen niet liet zien.

Lewis Hamilton wordt gezien als een van beste coureurs van dit moment, bij Mercedes AMG F1 gaat hij op jacht naar zijn tweede wereldtitel.

Video: Lewis Hamilton – The Mclaren Formula 1 Years

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ferrari F12 Berlinetta haalt 340 op Autobahn

Ferrari F12 Berlinetta haalt 340 op Autobahn

Jay Leno's Garage - Tesla Model S

Jay Leno’s Garage – Tesla Model S