in

Officieel: ABT XGT is een straatlegale Audi R8 GT2

Drie weken geleden werd een prototype van een R8 LMS GT2 gespot op de Nordschleife mét kentekenplaten. Toen werd al duidelijk dat de Audi Scherer Sport-groep en Abt-Sportsline hun krachten hadden gebundeld om samen een straatlegale editie van de raceauto ontwikkelen. Die is auto is nu officieel gepresenteerd en heet de ABT XGT.

De ABT XGT is een ultiem eerbetoon aan de Audi R8, waarvan de productie eind dit jaar stopt. Er zullen er slechts 99 exemplaren worden gebouwd, elk gebaseerd op de R8 LMS GT2 en allemaal met de hand gebouwd tegen een prijs vanaf €599.200 ex belastingen.

De 5,2-liter V10 produceert 640 pk bij 8.000 tpm en daarmee is de ABT XGT meteen de krachtigste R8 ooit gemaakt. Al dit vermogen gaat naar de achterwielen via een zeventraps S-tronic versnellingsbak met flippers. Het geluid van de V10 wordt ondertussen versterkt door een aangepaste versie van de race-uitlaat, maar legaal gemaakt volgens de KBA-emissiespecificaties.

ABT heeft overigens wel meer moeten doen om deze raceauto legaal te maken voor de openbare weg. Zo is er een handrem toegevoegd, een startonderbreker, achterruitcamera, een normale benzinetank en heeft de XGT een volledige crashtest ondergaan.

Binnenin is er weinig veranderd ten opzichte van de raceauto, de XGT heeft een rolkooi, kuipstoelen met vierpuntsgordel, racestuur met digitale instrumenten, plus een koolstofvezel middenconsole met knoppen voor de aanpassing van de pedalen en andere belangrijke zaken. De lexan ramen hebben kleine verschuifbare kattenluikjes die je kunt openen als je wat lucht nodig hebt, maar gelukkig is er ook airconditioning aanwezig.

Aan de ABT XGT is twee jaar lang in het diepste geheim gewerkt op de Nürburgring, Hockenheimring en Sachsenring door Audi-coureurs Kelvin van der Linde en Ricardo Feller. Om ervoor te zorgen dat hij voldoet aan de ontberingen van straatgebruik is hij ook uitgebreid getest op de openbare weg. Toch knap dat ABT en Scherer dat twee jaar lang geheim hebben kunnen houden.

Video: ABT XGT

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
ferrari-sf90-xx-stradale-test

De nieuwe bloedsnelle Ferrari SF90 XX!

Audi RS3 gepakt met 200 kmh op de A6 bij Almere

Audi RS3 gepakt met 200 km/h op de N702 bij Almere