in

Onboard bij de Tyrrell P34 zeswieler op Circuit Zandvoort

De Tyrrell P34 is de enige Formule 1-auto met zes wielen die ooit geracet heeft. Andere teams als Williams, March en Ferrari experimenteerde ook met ‘six wheelers’, maar geen van deze auto’s nam ooit deel aan een Grand Prix.

In totaal reed de P34 dertig GP’s en werden er acht chassis gebouwd, alvorens de zeswieler in 1978 met pensioen gestuurd werd. Tegenwoordig worden de resterende vijf exemplaren gekoesterd want ze zijn veel geld waard, maar er zijn twee continuation modellen gebouwd die wél racen.

Jonathan Holtzman kreeg van de familie Tyrrell de originele tekeningen van hoofdingenieur Derek Gardner en gaf vervolgens CGA Race Engineering de opdracht om aan de hand van de tekeningen twee replica’s te bouwen. Er werd door CGA exact dezelfde materialen gebruikt als in 1976 om waarheidsgetrouwe replica’s te bouwen, waardig om de reeks chassisnummers voort te zetten met nummer negen en tien.

Tijdens de Historic Grand Prix op Circuit Zandvoort kwam de in 2019 gebouwde Tyrrell P34, met het startnummer van Jody Scheckter, in actie op het circuit in de duinen. Ondanks dat deze P34 pas 3 jaar oud is, in plaats van bijna 50 jaar oud, is het een legendarische verschijning. Filmmaker Robbert Alblas hing wat camera’s en de P34 en maakte deze video.

Video: Onboard bij de Tyrrell P34 op Circuit Zandvoort

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Renault Megane haalt in over doorgetrokken streep op drukke N46

Renault Megane haalt in over doorgetrokken streep op drukke N46

GAD-Motors test 585 pk Mercedes V-klasse op de 'Ring

GAD-Motors test 585 pk Mercedes V-klasse op de ‘Ring