in

One-off Lamborghini SC18 Alston

Ferrari bouwt al jaren peperdure one-offs voor haar meest respectabele klanten. Modellen als de P80/C en de SP38 Deborah werden in samenwerking met de klant ontworpen en vervolgens door de Special Projects Division gebouwd. Aangezien Maranello hier vele miljoenen mee binnen harkt, besloot Lamborghini dat het tijd werd om ook one-offs te gaan produceren.

De SC18 Alston is volgens Lamborghini hun eerste unieke one-off. De Italianen uit Sant’Agata Bolognese hebben als basis een Aventador SVJ genomen, en die naar motorsport-tak Squadra Corse gestuurd om er iets unieks van te maken. De SC18 Alston is gebouwd in opdracht Fu ‘Sean’ Songyang, een Chinees van begin 30 en de zoon van een staalmagnaat.

Deze unieke stier wordt aangedreven door de vertrouwde 6.5-liter V12-motor, die ergens tussen de 770 en 800 pk levert. Aan de krachtbron is weinig veranderd en aan de versnellingsbak helaas ook, want die heeft nog steeds een single clutch.

De carrosserie heeft wel een volledige metamorfose ondergaan. Vooraan zien we een nieuwe splitter, extra grote luchtinlaten voor de remmen en een bumper met s-duct. Bovenop het dak zit een luchthapper die doorloopt tot aan de motorkap, met daarop een haaienvin en een verstelbare achtervleugel die meer downforce levert dan op de SVJ. Twee driehoekige uitlaatpijpen, achterlichten van de Centenario en een imponerende diffuser zijn de meest in het oog springende wijzigingen aan de achterkant van de SC18 Alston.

De one-off van Lamborghini is straatlegaal maar de kans dat je hem ooit tegenkomt is natuurlijk nihil. Gelukkig werd de auto tentoongesteld op het Goodwood Festival of Speed, zodat we er nog iets van kunnen zien voordat hij in de anonimiteit verdwijnt.

Video: One-off Lamborghini SC18 Alston

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Romain Grosjean spint in de pitsstraat van Silverstone

Romain Grosjean spint in de pitsstraat van Silverstone

Lando Norris parkeert McLaren 720S in de grindbak

Lando Norris parkeert McLaren 720S in de grindbak