in

Praga R1R – Veel extremer worden straatauto’s niet

Je kunt je haast niet voorstellen dat de Praga R1R een straatauto is, maar dat is het wel. Waarschijnlijk nog extremer dan de Radical RXC.

Het Slowaakse Praga staat voornamelijk bekend om de karts die ze in Italië produceren maar sinds 2015 is bouwen ze ook de €198.000 kostende R1R. Dit is Praga’s eerste straatauto sinds 1947 en ze beperken de productie tot 68 exemplaren, één voor elk jaar sinds de laatste Praga straatauto werd gebouwd.

Het is in wezen een doorontwikkeling van de R1 raceauto en aangepast voor straatgebruik. Het carbon fiber chassis is gekoppeld aan een sub-frame aan de achterzijde waar de motor in wordt gehangen. De motor is een 2.0-liter viercilinder afkomstig van Renault. Daarop heeft Praga haar eigen turbocharger geïnstalleerd waardoor het vermogen uitkomt op 400 pk.

De smalle druppelvormige carrosserie zorgt ervoor dat de R1R een centraal geplaatste zitting heeft voor de bestuurder. Er kan eventueel een tweede stoel naast gemonteerd worden voor een bijrijder maar dat is volgens EVO TV niet aan te bevelen. De Praga R1R weeg slechts 670 kg dus de grip en acceleratie zijn volgens Jethro Bovingdon fenomenaal.  Bekijk zijn review van de R1R op het Donington Park circuit hieronder.

Video: Praga R1R Review

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Tieners maken ruzie in Brits Formule 4

Tieners maken ruzie na crash in Brits Formule 4 Kampioenschap

BMW M6 GT3 hillclimb

BMW M6 GT3 @ Osnabrück Hillclimb