in

Recap van de NASCAR Garage56 op Le Mans 2023

In de “Garage 56” klasse, bedoeld voor innovatieve raceauto’s die buiten standaard reglementen vallen, mag ieder jaar één auto deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Van 2012 tot 2014 was dat de Nissan Deltawing en dit jaar deed er een Camaro ZL1 NASCAR mee aan de beroemdste endurance race ter wereld.

De auto werd ingezet door Hendrick Motorsports in samenwerking met Chevrolet en Goodyear. In de NASCAR Cup Series is dit team zeer ervaren, met 14 titels en ruim 300 overwinningen, maar in de lange afstandsracerij een stuk minder. Desondanks wist de aangepaste NASCAR-bolide zich op te werken naar een 27e plaats algemeen, van de 62 auto’s.

Uiteindelijk kwam de NASCAR van Jenson Button, Jimmie Johnson en Mike Rockenfeller als 39e en een-na-laatste aan de finish. Misschien niet de plek waarop het team gehoopt had, maar de snelheid zat er wel degelijk goed in. In de kwalificaie was de Garage56 NASCAR namelijk sneller dan de GTE-auto’s.

Dat komt omdat Hendrick Motorsports de NASCAR flink had aangepast voor Le Mans. Zo was de Camaro 270 kilo lichter met een betere gewichtsverdeling en een grotere splitter, spoiler, diffuserer en extra diveplanes. De atmosferische 5,8-liter V8 werd ontdaan van zijn restrictor waardoor hij over 750 pk beschikte.

In onderstaande video blikt Scott Mansell terug op de ontwikkeling van de auto en zijn performance tijdens de 24 uur van Le Mans.

Video: Recap van de NASCAR Garage56 op Le Mans 2023

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Richard Hammond crasht in Formule-race tijdens Eurocrash

Richard Hammond crasht in Formule-race tijdens Eurocrash

Verstappen, Newey en Horner reageren op 100 zeges voor Red Bull

Verstappen, Newey en Horner reageren op 100 zeges voor Red Bull