in

Spyker F1 – één jaar in de Formule 1

Max Verstappen is tegenwoordig onze nationale held en heeft door zijn goede prestaties er eigenhandig voor gezorgd dat de koningsklasse terugkeert naar Zandvoort. Op het sportieve succes van de 21-jarige coureur is heel Nederland trots, en terecht, want Nederlanders en Formule 1 is lange tijd geen succesvolle combinatie geweest.

In 2007 hadden we een Nederlands Formule 1-team met een Nederlandse coureur; Spyker F1 en Christijan Albers. Het avontuur van Victor Muller en consorten zou slechts één jaar duren en in deze documentaire van RTL GP uit 2007 zien we de opkomst en de val van het Spyker Formule 1 team.

Spyker F1 kocht Midland F1 Racing halverwege het seizoen van 2006, waardoor het team vanaf de Italiaanse Grand Prix dat jaar onder de interim naam Spyker MF1 het seizoen afmaakte. MF1 Racing was hiervoor eigendom van het Russische staalbedrijf Midland, dat in handen was van de Russisch/Canadese miljardair Alex Shnaider.

In 2007 begon Spyker F1 het seizoen officieel onder eigen naam, met de Nederlander Christijan Albers en de Duitser Adrian Sutil als coureurs. Als test- en reserverijders werden de Maleisiër Mohamed Fairuz Fauzy, de Nederlander Giedo van der Garde, de Spanjaard Adrián Vallés en de Duitser Markus Winkelhock aangetrokken.

Albers werd na de Grand Prix van Engeland vervangen, wegens sponsorperikelen, door testrijder Markus Winkelhock. De Duitser, die tijdens zijn enige optreden op de Nürburgring kortstondig aan de leiding ging, werd op zijn beurt al na één race vervangen door Sakon Yamamoto.

Het avontuur van Spyker in de Formule 1 was geen succes. Eind 2007 werd het team overgenomen door Vijay Mallya en omgedoopt tot Force India. Hoewel de documentaire alweer 12 jaar oud is, is hij meer dan de moeite waard om eens te bekijken.

Video: Spyker F1 – één jaar in de Formule 1

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

582 pk Opel Astra racet tegen 680 pk Audi R8 V10 Biturbo

Deze Opel Astra OPC heeft 582 pk op de voorwielen

Zo ziet 0-320 km/h in 7 seconden eruit in een Twin Turbo Huracan