in

Tien jaar geleden won Raikkonen de wereldtitel als outsider

De ontknoping van het wereldkampioenschap Formule 1 2007 vond plaats op 21 oktober, vandaag exact 10 jaar geleden. Lewis Hamilton ging als klassementsleider naar Brazilië met 107 punten, gevolgd door teamgenoot Fernando Alonso met 103 punten en Kimi Raikkonen met 100 punten. De Britse debutant had sinds de Grand Prix van Barcelona, in mei, de leiding in het klassement en kon als eerste debutant ooit de wereldtitel winnen.

Felipe Massa kwalificeerde zich op pole position, voor Hamilton, Raikkonen en Alonso. Bij de start wist Raikkonen direct Hamilton te passeren en ook Alonso ging voorbij aan de toen 22-jarige Brit. Hamilton wilde zijn verloren positie aan Alonso direct goedmaken maar blokkeerde een wiel en schoot van de baan. Hierdoor viel de McLaren-coureur terug naar de achtste positie maar in de ronden die volgenden knokte hij zich terug naar de zesde plek, en toe sloeg het noodlot toe.

Bij het terugschakelen voor bocht 4 haperde de versnellingsbak. Gedurende 30 seconden kon Hamilton geen versnelling selecteren en werd hij gepasseerd door het hele veld. Uiteindelijk wist hij de computer te resetten en de bak weer aan de praat te krijgen, maar een wereldtitel leek in rook opgegaan. Met Kimi Raikkonen op de tweede positie, achter teamgenoot Massa, moest Hamilton zich terug knokken naar minstens plek 7 maar waarschijnlijk plek 5 (Ferrari zou waarschijnlijk teamorders gebruiken) om wereldkampioen te worden.

De McLaren-coureur begon aan een imponerende opmars maar het was niet genoeg, Raikkonen en Massa wisselde inderdaad van positie en doordat de Finse Ferrari-coureur won en Hamilton als zevende over de streep kwam ging de titel naar Kimi Raikkonen. Fernando Alonso werd derde en hierdoor was de einddrankschikking als volgt: Raikkonen 110 punten, Hamilton 109 punten en Alonso 109 punten.

Dit seizoen was het perfecte voorbeeld dat twee nummer 1-coureurs in één team niet werkt. Hamilton en Alonso hadden het in 2007 meerdere malen met elkaar aan de stok en McLaren besloot niet in te grijpen. Uiteindelijk won Ferrari beide titels.

Video: Formule 1 2007 – Grand Prix Brazil Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Snelste Porsche 911 Turbo S

EKanoo Racing heeft de snelste Porsche 991 Turbo S

Het moment dat Max het slechte nieuws hoort in Austin