in

Tiff Needell test de BMW 3.0 CSL

Tiff Needell kruipt achter het stuur van de verbluffende BMW 3.0 CSL voor een trip down memory lane!

De BMW E9 3.0 CSL werd geïntroduceerd in 1972 als homologatiemodel om in aanmerking te komen voor het European Touring Car Championship. ‘CSL staat voor “Coupé Sport Leichtbau” en dat werd bereikt door het gebruik van dunner staal voor de carrosserie, het verwijderen van de geluidsisolatie, aluminium deuren, motorkappen en kofferbakdeksel en het gebruik van plexiglas zijruiten.

De inhoud van de motor werd vergroot naar 3.003 cc en later naar 3.153 cc zodat de CSL in de “meer dan drie liter” klasse kon uitkomen en de raceauto’s nog grotere motoren konden gebruiken. In 1973 kreeg de auto een nieuw aerodynamisch pakket met spoilers, nieuwe bumpers en bredere wielkasten. Dit extreme uiterlijk zorgde voor zijn nieuwe bijnaam; ‘The Batmobile’.

In 1973 won Toine Hezemans het European Touring Car Championship in een 3.0 CSL en reed een 3.0 CSL met Dieter Quester naar een klasse overwinning op Le Mans. De raceauto van BMW zou het European Touring Car Championship ieder jaar winnen van 1975 tot en met 1979.

Video: Tiff Needell test de BMW 3.0 CSL

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Op de Rollenbank - Peugeot 107

Op de Rollenbank – Peugeot 107

Porsche Panamera GTS blaast met 350 kmh langs politie

Porsche Panamera GTS blaast met 350 km/h langs politie