in

Volkswagen Golf GTI Mk8 rijtest op Anglesey Circuit

De nieuwe Golf GTI werd alweer zeven maanden geleden geïntroduceerd. Sindsdien hebben we gezien hoe de hot hatch naar 250 km/h blaast op de Autobahn, maar een fatsoenlijke rijtest ontbrak nog. Gelukkig heeft Top Gear de nieuwste Golf GTI meegenomen naar het prachtige Anglesey Circuit om hem aan de tand te voelen.

De letters GTI zijn sinds 1976 onlosmakelijk verbonden met de Golf en inmiddels is Volkswagen aanbeland bij de achtste generatie. Qua uiterlijk zijn er best wat wijzigingen ten opzichten van de vorige generatie, maar onder de motorkap is er weinig veranderd. De Golf GTI wordt aangedreven door de 245 pk sterke 2.0 TSI benzinemotor met een maximumkoppel van 370 Nm. Nauwelijks meer vermogen dan voorheen.

Dit testexemplaar is voorzien van een handgeschakelde zesbak, maar de Golf GTI Mk8 is ook verkrijgbaar met een zeventraps DSG-automaat. Nieuw is het VDM-systeem, oftewel Vehicle Dynamics Manager. Dit systeem is het prestatiebrein van de GTI, dat honderden keren per seconde de adaptieve dempers, LSD en besturing controleert om optimale prestaties te leveren. Daarnaast zijn de veren aan de voorkant vijf procent stijver en aan de achterkant 15 procent in vergelijking met de Mk7.

De stijvere vering en het VDM-systeem maakt de nieuwe Golf GTI overigens geen hardcore hot hatch, zoals de Megane RS en Civic Type R. Die taak is weggelegd voor de nog te onthullen GTI TCR. Wat de Golf GTI Mk8 wel is, is een perfecte allrounder. Comfortabel en praktisch genoeg om dagelijks te besturen, snel en sportief genoeg om even lekker te trappen.

Het model gaat minimaal 48.335 euro kosten en is per direct te bestellen.

Video: Volkswagen Golf GTI Mk8 rijtest op Anglesey Circuit

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Politie achtervolgt Mercedes E-klasse met 260 kmh

Politie achtervolgt Mercedes E-klasse met 260 km/h

Koenigsegg Jesko twin turbo V8 klinkt wild

Koenigsegg Jesko’s twin turbo V8 klinkt wild!