in

WTCC 2013 – Sonoma Raceway Highlights

Na een maand rust werd het negende WTCC raceweekend gehouden op Sonoma Raceway. Dit prachtige circuit, waar twee weken geleden de IndyCar race werd gehouden, vlakbij San Fransisco zou een circuit kunnen zijn waar de BMW van Tom Coronel goed presteert.

Coronel leek in Q1 lange tijd safe met een plek bij de eerste twaalf, waardoor hij aan Q2 zou mogen deelnemen. Met een zesde tijd stond Coronel in de pits en zag vervolgens hoe de concurrentie op nieuwe banden naar buiten ging. Het team van de Nederlander nam vervolgens te laat de beslissing om ook naar buiten te gaan en moest daardoor machteloos toe kijken hoe Tom Coronel naar P13 zakte. Zijn startpositie voor beide races.

In de tweede kwalificatie leek Muller lange tijd op weg naar weer een pole, maar het was Tom Chilton die een sublieme ronde uit de hoge hoed toverde. Die reed bij het vallen van de zwart-wit geblokte vlag een vrijwel perfecte ronde, die hem de eerste pole-position uit zijn WTCC-carrière opleverde. Muller werd als tweede geklasseerd, gevolgd door Monteiro, Oriola, MacDowall, Nash, Michelisz en Huff.

Tijdens de eerste race wist Chilton zijn eerste pole te verzilveren met een eerste WTCC overwinning. Bij de start weet Monteiro de beide RML-Chevrolets te splitsen door de tweede plaats te grijpen voor Muller, MacDowall, Nash en Tarquini. Vanaf P11 werkt Tom Coronel zich naar voren, daarbij heeft hij mooie gevechten met Basseng en Huff. Uiteindelijk weet de Nederlander als zevende over de streep te komen tijdens de eerste race op Sonoma Raceway. De top zes blijft na de start hetzelfde.

De tweede race begon met Mehdi Bennani op pole position, Tarquini vertrok als tweede en nog in de eerste bocht gelijk de koppositie over. Tom Coronel profiteert van de stilstaande start door als een raket naar voren te schieten en gelijk drie man te pakken voor de eerste bocht.  Vooraan rijdt Tarquini comfortabel aan de leiding, Bennani heeft een klein gat naar nummer 3 Norbert Michelisz, de Hongaar heeft flink wat druk van Muller en Monteiro. Coronel heeft zicht op dit groepje dat vecht om de derde plaats maar kan net niet aansluiten en finisht uiteindelijk als zesde.

Honda stelt dankzij de zege van Tarquini en de vijfde plaats van Monteiro de wereldtitel bij de constructeurs veilig. Een knappe prestatie van het debuterende team. Highlights van het negende WTCC raceweekend op Sonoma Raceway zie je hieronder.

Kwalificatie highlights

Race Highlights

Bron: Tom Coronel Racing

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Formule 1 1993 - Christian Fittipaldi Salto Finish

Formule 1 1993 – Christian Fittipaldi Salto Finish

Tooned - The James Hunt Story

Tooned – The James Hunt Story