in

Zie de werking van een wankelmotor in slow motion

Wankelmotoren vinden we in onze favoriete sportwagens van Mazda, maar hoe werken ze precies? Dankzij deze demonstratievideo van een wankelmotor met een transparante deksel komen we daarachter.

Eerder zagen we al de werking van een reguliere zuigermotor, maar de ‘rotory engine‘ werkt geheel anders. Wankelmotoren hebben, in tegenstelling tot motoren die cilinders en zuigers gebruiken, een driehoekige roterende massa die in een behuizing zit, waardoor er drie afzonderlijke kamers ontstaan waar lucht wordt aangezogen, gemixt met brandstof, samengeperst en ontstoken. De ontsteking zorgt ervoor dat de rotor ronddraait, waardoor de as die op de transmissie is aangesloten draait en waardoor de wielen worden aangedreven.

Warped Perception heeft deze uitgebreide video gemaakt met behulp van een doorzichtige motor, afkomstig van een radiografisch bestuurbaar vliegtuig. Dankzij een super slow motion camera die recht op de motor is gericht, kunnen we het gehele verbrandingsproces in actie zien. Zowel leerzaam als fascinerend om naar te kijken!

Video: De werking van een wankelmotor in slow motion

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Dashcam-Nederlandse-wegen

Dashcam-compilatie van de Nederlandse wegen #9

IndyCar-Nose-Cam

De IndyCar Nose Cam is zo ontzettend cool