in

Alle generaties van de Volkswagen Golf R in een dragrace

Alle generaties van de Volkswagen Golf R staan naast elkaar om over een kwart mijl tegen elkaar te racen. Hoe heeft de pocket rocket zich in de loop der jaren ontwikkeld en is de nieuwste generatie ook het snelste?

Laten we om te beginnen eens kijken naar de statistieken. Het begon allemaal met de Golf R die werd gelanceerd in 2002 als topmodel van de Mk4. Deze auto heeft een 3.2-liter atmosferische VR6-motor met 241 pk en 320 Nm koppel. Dat vermogen gaat via een automatische zesversnellingsbak met dubbele koppeling naar alle vier de wielen. De auto weegt 1477 kg.

De Mk5 was de laatste generatie Golf R met de machtige 3.2-liter atmosferische VR6-motor. In deze gen levert hij 250 pk en 320 Nm koppel. Het vermogen gaat naar alle vier de wielen via een automatische versnellingsbak met 6 versnellingen en dubbele koppeling. Hij weegt 1510 kg.

De Mk6 Golf R kreeg de inmiddels bekende 2.0-liter viercilinder turbomotor, toendertijd met 270 pk en 350 Nm koppel. Hij stuurt zijn vermogen naar alle vier de wielen via een automatische versnellingsbak met 6 versnellingen en dubbele koppeling. De Mk6 Golf R weegt 1546.

De Mk7 Golf R heeft een vergelijkbare 2.0-liter viercilinder turbomotor, maar nu metr 300 pk en 380 Nm koppel levert. Het vermogen wordt via een 7-traps automatische versnellingsbak met dubbele koppeling naar alle vier de wielen gestuurd. De auto weegt 1.500 kg en dat is gek genoeg iets lichter dan zijn voorganger.

Tot slot hebben we nog de Mk8 Golf R, eveneens met een viercilinder turbomotor die nu 320 pk en 420 Nm koppel levert. Dat vermogen gaat via een 7-traps automatische versnellingsbak met dubbele koppeling naar alle vier de wielen. Deze auto weegt 1476 kg en is dus de lichtste van alle generaties. Dat is best opvallend want normaal gesproken is de nieuwste generatie het zwaarst.

De Mk8 Golf R is dus de lichtste, krachtigste en nieuwste Volkswagen in deze line-up. Dan moet hij wel het snelste zijn. Toch?! Wil je meer van dit soort generatie races zien, kijk dan naar de ontwikkeling van de R8, M5, RS3RS6GT-RType RAventadorM3 en 911 Turbo.

Video: Alle generaties van de Volkswagen Golf R in een dragrace

auteur avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Dodge Durango Hellcat Nurburgring

Onboard een 900 pk Dodge Durango Hellcat op de ‘Ring

Beste SUV’s voor off-road avonturen: robuuste en betrouwbare keuzes