in

2016 Audi R18 LMP1 Review

Nadat Audi in 2014 verloor van Toyota en in 2015 van Porsche besloot men voor 2016 een compleet nieuwe Audi R18 te ontwikkelen. De nieuwe LMP1-bolide had haast niets gemeen met zijn voorganger en werd verbeterd op aerodynamisch vlak en kreeg een gewijzigd hybride-systeem dat gebruik maakt van lithium-ion accu’s voor het opslaan van de teruggewonnen energie in plaats van een vliegwiel-gebaseerd systeem.

Audi koos wederom als enige fabrikant voor een dieselmotor, een 4.0-liter V6-turbodiesel met een 6-megajoule KERS systeem. De dieselmotor stuurt zijn 540 pk naar de achterwielen terwijl de 470 pk sterke elektromotoren de voorwielen aandrijven. In totaal heeft de 2016 Audi R18 dus de beschikking over 1.000 pk, niet slecht bij gewicht van 875 kg.

Het afgelopen jaar had Audi het niet makkelijk in het World Endurance Championship. Men verloor het kampioenschap en de 24 uur van Le Mans wederom van Porsche maar sloot het seizoen in stijl af door de laatste race met een 1-2 finish af te sluiten. Dat was voorlopig ook de allerlaatste race van Audi in de LMP1-klasse, na 18 jaar racen trok het merk zich geheel onverwachts terug uit de langeafstandsracerij. De bolide van 2017 was al ontwikkeld maar zal nooit het levenslicht zien en dus is dit de laatste, meest geavanceerde Audi LMP1 ooit!

Een aantal maanden voordat het nieuws naar buiten kwam dat Audi zou stoppen met het FIA WEC mochten een aantal journalisten de 2016 Audi R18 aan de tand voelen. Jethro Bovingdon was een van de gelukkigen en stapte voor vier ronden in de cockpit van de R18 E-tron Quattro, hoe dat verging zie je in zijn review.

Video: 2016 Audi R18 LMP1 Review

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Aston Martin Vulcan The Stig

Onboard bij The Stig in de Aston Martin Vulcan

Mazda RX-7 Group B

Mazda’s RX-7 Group B machine