in

24H Le Mans 2015 Highlights

Wat iedereen hoopte maar niemand had verwacht is Porsche dit jaar toch gelukt, de Audi-hegomie op Le Mans is doorbroken. Iedereen zei dat er drie jaar nodig is om Le Mans te winnen, maar na een redelijke comeback vorig jaar was Porsche dit jaar klaar om het karwei af te maken.

Op zaterdagavond liet Porsche al zien dat de nieuwe 919 Hybrid spectaculair snel was, de Zwitser Neel Jani reed de snelste tijd ooit in een kwalificatie op de huidige, 13,629 kilometer lange configuratie van het circuit: 3:16,887 minuten. Maar waar iedereen had gedacht dat als er een zege zou zijn voor Porsche deze naar Jani/Lieb/Dumas of Bernhard/Webber/Hartley zou gaan was het juist de rookie-auto van Hülkenberg/Tandy/Bamber die er met de winst vandoor ging.

In de openingsfase van de race was het de #17 Porsche van Bernhard/Webber/Hartley die aan de leiding ging en tegen het vallen van de avond stuivertje wisselde met de #7 Audi van Fässler/Lotterer/Treluyer. Brendon Hartley maakte echter een kapitale fout door onder geel in te halen, wat hem op een stop and go penalty van 1 minuut kwam te staan. Vervolgens kampte de #18 Porsche van Jani/Lieb/Dumas met remproblemen en moest twee keer de neus vervangen worden na een touche met de bandenstapel. In deze periode legde Hülkenberg/Tandy/Bamber de basis voor de overwinning, de #19 Porsche bleef uit de problemen en bouwde gestaag een voorsprong op omdat de rest kampte met problemen.

Zo verloor Audi #7 een stuk bodywork en moest de auto de box ingeduwd worden voor reparaties. Audi #8 was op dat moment al uitgeschakeld doordat Loic Duval in de openingsfase van de race zijn R18 e-tron Quattro in de vangrail hing en Audi #9 kreeg te kampen met problemen aan het hybridesysteem en de aandrijfassen. Het waren allemaal maar kleine problemen, maar omdat geen van de top LMP1-bolides uitviel of grote problemen had waren deze kleine probleempjes doorslaggevend. Na 24 uur en 395 ronden kwam de #19 Porsche als winnaar over de streep, één ronde voorsprong op de #17 Porsche en twee ronden op de #7 Audi.

Toyota kwam totaal niet in het verhaal voor, de Japanse fabrikant kende eveneens weinig problemen en werd puur op snelheid verslagen. Het Le Mans-debuut van Nissan was niet om over naar huis te schrijven, geen van de drie GT-R LM Nismo’s werd geklasseerd. Maar eerlijk is eerlijk, de auto had tot dusver nog geen race gereden, reed zonder hybridesysteem á 250 pk en had nauwelijks getest. Volgend jaar zullen ze er ongetwijfeld dichterbij zitten!

LMP2
In de LMP2-klasse zegevierde het KCMG-team van Matt Howson, Richard Bradley en Nicholas Lapierre. De LMP2 strijd was bloedstollend en de Jota Sport-Gibson-Nissan van Simon Dolan, Mitch Evans en Oliver Turvey hoefde slechts 48 seconden toe te geven na 24 uur racen! De G-Drive Racing-Ligier van Roman Rusinov, Julien Canal en Sam Bird werd derde.

GTE
De GTE-PRO klasse is altijd een klasse waarin gestreden wordt tot de laatste minuut. Ook dit jaar waren Corvette en Ferrari enorm aan elkaar gewaagd en het gevecht duurde maar liefst 22 uur, toen moest de leidende AF Corse Ferrari de pits in met een kapotte versnellingsbak. Enorm zuur voor Ferrari, maar een zoete overwinning voor Corvette na de zware crash van Jan Magnussen op donderdag.

De ontknoping in de GTE-AM klasse was nauwelijks te bevatten voor Aston Martin. Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mattias Lauda lagen zeer comfortabel aan de leiding en met nog 50 minuten te gaan gaf Pedro Lamy gaf het stuur over aan amateur Paul Dalla Lana. Binnen een ronde hing de Aston Martin V8 Vantage echter in de vangrail. Zo kreeg de SMP Racing-Ferrari de GTE-AM zege in schoot geworpen.

Nederlanders
Tot slot nog even de Nederlanders, Ho Pin Tung eindigde als negende in de LMP2 klasse, Xavier Maassen als achtste in de GTE-AM en Jeroen Bleekemolen viel helaas uit met een versnellingsbakprobleem. Zonde, want de Viper lag op podiumkoers en Bleekemolen reed de snelste ronde van de race.

Hieronder vind je een 10 minuten durende highlight video van de Le Mans 2015, pure sound!

Video: Le Mans 2015 Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Jason Plato in de LaFerrari op het Top Gear Circuit

Jason Plato in de LaFerrari op het Top Gear Circuit

Deze Mitsubishi Evo domineert de Falougha Hillclimb

Deze Mitsubishi Evo domineert de Falougha Hillclimb