in

24H Spa-Francorchamps 2017 Highlights

De 24 uur van Spa-Francorchamps is het onbetwiste seizoenshoogtepunt in de Blancpain GT Series. Op zaterdagmiddag om 15:30 lokale tijd gingen er 63 GT3-auto’s van start om 24 uur lang te racen op het 7,004 kilometer lange circuit in de Ardennen. Van de 63 equipes kwamen er 36 uit in de PRO-klasse, de klasse waarin gestreden wordt om de overall zege.

Oud-Formule 1-coureur Giancarlo Fisichella voerde het veld aan bij de start in de #55 Kaspersky Motorsport Ferrari 488 GT3 gevolgd door Mirko Bortolotti in de #63 GRT Grasser Racing Team Lamborghini en Kévin Estre in de #117 KÜS Team75 Bernhard Porsche.

Na bijna twee uur racen werd het veld voor het eerst flink door elkaar geschud toen de safety-car de baan op kwam vanwege een zware crash van de Thaise rijder Pasin Lathouras. Diverse teams maakten gebruik van de neutralisatie om binnen te komen voor een pitstop waardoor er diverse positiewisselingen waren in het veld.

De eerste twaalf uur van de race waren het de #55 Ferrari en de #63 Lamborghini die streden om de leiding. Geen van beide zou echter de race winnen, bij het opkomen van de zon werd de #53 Ferrari bij La Source geraakt door de #90 Mercedes-AMG GT. Bij de volgende bocht, Eau Rouge, ging de Ferrari rechtdoor in de bandenstapel omdat de stuurinrichting defect was. Een kleine twee uur later viel de #63 Lamborghini uit in leidende positie bij Les Combes vanwege een remprobleem.

Vanaf dat moment ging de #90 Mercedes-AMG GT aan de leiding maar deze werd op de hielen gezeten door de #25 Saintéloc Audi R8 LMS. Dankzij een foute pitstopstrategie van Mercedes, ze kwamen een ronde te vroeg binnen en moesten daardoor 43 seconden langer stil blijven staan, wist de #25 Audi de leiding over te nemen. Na 546 ronden reed Christopher Haase de Saintéloc Audi R8 LMS als eerste over de streep, de #8 Bentley Continental GT3 eindigde als tweede voor de #90 Mercedes-AMG GT.

Zowel in 2014 als in 2017 heeft Audi de twee belangrijkste 24-uursraces in GT3 weten te winnen, de Nürburgring en Spa .

Video: 24 uur Spa-Francorchamps 2017 Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

WRC Rally Finland

WRC 2017 – Rally Finland Highlights

Renault Zoe Sport Concept

De Renault Zoe e-Sport Concept heeft 460 pk