in

45ste verjaardag voor Porsche en haar V8 modellen!

14 februari, Valentijnsdag. De dag van liefhebben en houden van elkaar! Maar voor autoliefhebbers is vandaag een speciale dag om een andere reden. 45 jaar geleden, in 1977 bracht Porsche de 928 uit. Deze auto leek vanaf de buitenkant niet heel speciaal, hij leek gewoon op de modellen die er al waren. Nee het echte verschil zat onder de motorkap, dit was namelijk het eerste model met een V8

Daarom viert Porsche vandaag twee verjaardagen, die van de Porsche 928 en het eerste V8-motorblok. Echter heeft de 928 nooit de verwachtingen waargemaakt die de fabrikant voor ogen had. De 911 bleef onder het publiek meer geliefd. Maar Porsche liet de V8 niet achterwegen. Iets meer dan 20 jaar later bracht Porsche haar eerste vijfdeurs model uit, de Porsche Cayenne. Dit SUV-model was vooral in Amerika populair en ten opzichte van de 928 houdt deze SUV zich wel goed staande. Zo bracht de Duitse autofabrikant in 2018 alweer de derde generatie Porsche Cayenne uit

Twee jaar na de eerste Cayenne bracht Porsche het derde V8-model uit, de Porsche RS Spyder. Deze raceauto werd speciaal gemaakt voor de Le Mans LMP2-klasse en debuteerde in de American Le Mans Serie. Met succes want de RS Spyder boekte een zege op het Laguna Seca en won met Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn zelfs de 24 van Le Mans.  

Het succes van de V8 wordt tegenwoordig doorgezet in de Porsche Panamera. Deze vijfdeurs hatchback kwam in 2009 op de markt en wordt vandaag de dag nog steeds in grote getallen verkocht. En er is nog een nieuwe V8 Porsche onderweg, het LMDh-prototype waarmee de fabrikant in 2023 zal gaan racen.

Voor de 45ste verjaardag van de 928 en de V8-motor heeft Porsche daarom een speciale video uitgebracht om deze modellen in het zonnetje te zetten. En laat Valentijnsdag daar nou net de dag voor zijn. 

Video: 45ste verjaardag voor speciale Porsche V8-modellen

author avatar
Jur Redacteur
Student Fontys Hogeschool Journalistiek. Droomt van een Volkswagen T1 Busje

Reageer op deze video

Lamborghini Huracan STO vs Aventador SVJ

Lamborghini Huracán STO vs Aventador SVJ

Boze vrouw doet ‘reverse of shame’