in

Audi RS6 GT is lichter, sneller en exclusiever

De Audi RS6 met zijn brute V8-motor gaat binnenkort verdwijnen, de fabrikant uit Ingolstadt stapt namelijk over op elektrische modellen en dus is de snelle stationwagen bezig aan een afscheidstour. De Audi RS6 GT is dan ook een soort uitzwaaimodel.

Het idee achter de Audi RS6 GT vindt zijn oorsprong in de RS6 GTO concept, die in 2020 door twaalf stagiaires van Audi Design werd gebouwd. De legendarische Audi 90 quattro IMSA GTO racewagen uit 1989 diende daarbij als voorbeeld en dat is terug te zien in de kleurstelling.

De RS6 GT is uitgerust met een geheel uit koolstofvezel opgetrokken motorkap, voorbumper, achterbumper en spatborden. Daardoor is de Audi 15 kg lichter dan de RS6 Performance, op het totaalgewicht van ruim 2 ton maakt dit weinig uit maar toch, het scheelt iets.

Het zijaanzicht van de RS6 GT wordt bepaald door de speciale 22 inch zesspaaks velgen met daarachter keramische remschijven. De dubbele achterspoiler is direct overgenomen van de RS6 GTO concept en geeft de stationwagen een nog agressiever uiterlijk.

Speciaal voor de RS6 GT kreeg het quattro-sportdifferentieel op de achteras een andere overbrenging, waarbij de focus nog meer ligt op levendige rijeigenschappen. Het mechanisch verstelbare onderstel, waarmee de auto 10 mm lager op het asfalt ligt, biedt een optimale balans sportiviteit en comfort. Dankzij de stuggere vering, de in drie standen instelbare schokdempers en dikkere stabilisatorstangen ligt de Audi RS6 GT in bochten nog stabieler op de weg. Het benodigde gereedschap en de handleiding voor het verstellen van het onderstel wordt bij de auto meegeleverd.

Tot dusver is de iconische stationwagen van Audi flink verbeterd, maar helaas is de krachtbron exact hetzelfde gebleven. De 4,0-liter V8 met dubbele turbo levert net als in de RS6 Performance 630 pk en 850 Nm koppel. Meer dan voldoende vermogen hoor, maar voor zo’n gelimiteerd exemplaar van 660 stuks hadden we toch op iets speciaals gehoopt.

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar naar verwachting kost de RS6 GT iets meer dan 300.000 euro.

Video: Audi RS6 GT is lichter, sneller en exclusiever

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
The Grand Tour Sand Job

The Grand Tour: Sand Job – Trailer

Dodge Demon vs Ferrari 812 GTS

Dodge Demon 170 vs Ferrari 812 GTS in een dragrace