in

Daytona 500 – The American Dream

Dit weekend staat de Daytona 500 op het programma, ‘The Great American Race’ en de opening van het NASCAR seizoen. In Europa wordt NASCAR vaak bespot als dom rondjes rijden op een oval, maar iedere kenner en liefhebber weet dat er veel meer achter zit.

De cautions en pitstopstrategie zijn cruciaal en de techniek van het slipstreamen en ‘bump drafting’ bij 300 kilometer per uur is een kunst op zich. Tel daarbij op dat er 40 auto’s aan de start staan met ieder 850 pk onder de motorkap en je hebt een gegarandeerd recept voor spektakel.

De Daytona 500 wordt al sinds 1959 verreden, jaarlijks in februari gehouden ten overstaande van 400.000 toeschouwers op de Daytona International Speedway over een afstand van 500 mijl (804,7 km) en 200 ronden. Het is een Super Speedway waarbij je de gehele ronde vol gas rijdt en doordat de auto’s middels een ‘restrictor plate’ begrenst zijn zit iedere coureur tegen de toerenbegrenzer aan. Hierdoor is het close racing, vaak drie breed bij een snelheid van dik boven de 300 km/h.

De Daytona 500 is een race van uitersten, een race waarbij “The big one” onvermijdelijk is, een race waar Danica Patrick aan de leiding lag, een race waar een rookie kan winnen en de race die Dale Earnhardt Sr. het leven kostte, een van de grootste NASCAR coureurs aller tijden

Mocht je nog niet overtuigd zijn van dit prachtige affiche dan hebben wij hieronder een interessante documentaire staan, en anders op maandag hopelijk hier de highlights.

Video: Daytona 500 – The American Dream

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

2 Reacties

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

Kimi Raikkonen Spint met de LaFerrari

Kimi Raikkonen Spint met de LaFerrari

The McLaren P1 Test - Chris Harris on Cars

The McLaren P1 Test – Chris Harris on Cars