in

Deze Audi A1 is een kleine pocket rocket met 600 pk

De Audi A1 werd in 2009 geïntroduceerd als compacte ‘supermini’ en als instapmodel voor het merk uit Ingolstadt. In eerste instantie was het model alleen verkrijgbaar als driedeurs hatchback, maar eind 2011 werd er een vijfdeurs Sportback gepresenteerd. Natuurlijk zijn wij vooral geïnteresseerd in de krachtigere modellen en die kwamen in 2012 in de vorm van de A1 Quattro en in 2014 in de vorm van de S1.

Audi A1 Quattro

De Audi A1 Quattro werd in gelimiteerde oplage van 333 stuks geproduceerd en had in 2012 het stevige prijskaartje van 70.000 euro. Daarvoor kreeg je een in het wit uitgevoerde A1 met stevige achterspoiler, koplampen met een rood accentje, twee uitlaten aan weerszijden van de diffuser en prachtige velgen met center locking.

Het interieur werd uitgerust met sportieve stoelen, een flat bottom stuur en een combinatie van aluminium, leer en rode stiksels. De aangepaste aandrijflijn was echter het paradepaartje van de A1 Quattro, met 252 pk en 350 Nm koppel uit de 2.0-liter TSFI-motor snelt de vierwielaangedreven Audi in 5,7 seconden naar 100 km/h en door naar een topsnelheid van 257 kilometer per uur. Hierbij moest de bestuurder wel zelf schakelen, wat de beleving alleen maar leuker maakt.

Doordat er van de 333 exemplaren slechts 7 stuks naar Nederland kwamen is de A1 Quattro een zeldzaamheid. De in 2014 geïntroduceerde Audi S1 is daarom een mooi alternatief.

Audi S1

De snellere ‘S’ variant van de Audi A1 was met een prijs van 30.000 euro ruim de helft goedkopere dan zijn gelimiteerde broer. De prestaties van de Audi S1 zijn echter nagenoeg gelijk, de tweeliter viercilinder turbomotor produceerde 231 pk en 370 Nm koppel en ook hier wordt het vermogen verdeeld over alle vier de wielen middels Audi’s befaamde Quattro-systeem. Door zelf snel te schakelen met de zesbak kan de S1 in 5,8 seconden vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur. accelereren. De topsnelheid van de auto is begrensd op 250 km/h. Kijkend naar deze statistieken zien we dat er dus nauwelijks verschil zit tussen de A1 Quattro en S1.

A1 Specials

De afgelopen jaren zijn er door tuners nog wat speciale versies van de Audi A1 gemaakt. Zo heeft tuner ABT de 400 pk sterke “One of One” showauto gemaakt en Ramler Motorsport heeft een Hillclimb-racer ontwikkeld met maar liefst 665 pk! Beide specials zijn uiteraard niet te koop, maar wil je audi a1 occasions kopen dan zijn er genoeg mogelijkheden om er iets speciaals van te maken.

Uiteraard is alles afhankelijk van je budget, maar als je all-in gaat kun je aankloppen bij TD-Performance. Zij hebben hun kleine Audi een stage 3 tune gegeven, wat inhoudt dat zo ongeveer alles is vervangen behalve het motorblok. Met dik 600 pk sprint de driedeurs hatchback nu in 17 seconden naar 259 kilometer per uur, wat je hieronder kunt zien tijdens de standing halve mijl op Airport Zweibrücken.

De Audi neemt het op tegen verschillende machines, zoals een RS3, Golf R, Cayman GT4, G80 M3 en de meeste weet hij achter zich te laten. Benieuwd naar deze brute A1, bekijk de beelden hieronder!

Video: Deze Audi A1 is een kleine pocket rocket

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Rimac Nevera zonder moeite naar 345 kmh op Autobahn

Rimac Nevera zonder moeite naar 348 km/h op Autobahn

Mercedes E-Klasse Estate verliest wiel op de Nordschleife

Mercedes E55 AMG verliest wiel op de Nordschleife