in

Doug DeMuro neemt een Porsche 993 Carrera RS onder de loep

De Porsche 911 Carrera RS is de verboden 993, in Noord-Amerika althans want daar werd de hardcore 993 nooit verkocht. Met wat hulp van anderen heeft Doug DeMuro toch een exemplaar gevonden om te inspecteren.

De 993-generatie is de laatste Porsche 911 die werd geleverd met een luchtgekoelde boxermotor en de Carrera RS heeft een 3.8-liter zescilinder met 300 pk en 355 Nm koppel. Nul tot honderd gaat in iets meer dan 5 tellen en de topsnelheid bedraagt 277 km/h. Qua uiterlijk is hij gemakkelijk te onderscheiden van een normale Carrera, de grote achtervleugel, de voorbumper met splitter en winglets en de driedelige aluminium Speedline-velgen verraden dat het hier om een RS gaat.

Zonder airconditioning, stereo, elektrische ramen, elektrische spiegels, elektrische stoelen of achterbank, is de 993 Carrera RS ontdaan van de meeste gemakken. Het ontbreken van geluiddempend materiaal betekent dat je de zescilinder duidelijk kunt horen brullen, maar het draagt ook bij de gewichtsbesparing van 100 kg. Overigens hebben veel eigenaren hun Carrera RS vanuit de fabriek toch laten uitrusten met een aantal van bovenstaande gemakken, om het rijden wat aangenamer te maken. Onderstaand exemplaar is daar een voorbeeld van.

De 993 Carrera RS is slechts twee modeljaren in productie geweest (1995 en 1996) en er werden rond de 1.000 exemplaren gebouwd. Tegenwoordig wisselen ze voor ongeveer 350.000 euro van eigenaar.

Video: Porsche 993 Carrera RS onder de loep

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Citroen raakt vrachtwagen bij invoegen A7

Citrofiel ziet vrachtwagen over het hoofd bij invoegen

robot-valet

Robots gaan auto’s parkeren bij Gatwick Airport