in

F1 Battle – Raikkonen vs Alonso Nürburgring 2005

Degene die nog niet zo lang Formule 1 kijken weten het wellicht niet eens, maar Kimi Räikkönen en Fernando Alonso racen al sinds 2001 tegen elkaar in het Formule 1 kampioenschap. Ze zijn de oudste coureurs van veld en vooral in de periode 2004 tot 2007 waren ze elkaars grote rivalen.

In deze F1 Battle blikken we terug op de European Grand Prix van 2005, gehouden op de Nürburgring Grand Prix Strecke. De Renault R25 en Alonso zijn een ijzersterke combinatie in de openingsfase van het seizoen waardoor het duo met een voorsprong van 22 punten op Räikkönen en zijn McLaren MP4-20 afreist naar de Europese race.

Bij de start van de race wist Raikkonen de Williams van Heidfeld te passeren en de leiding over te nemen. De Fin lijkt in controle aan de kop van het veld en rijdt het merendeel van de race aan de leiding. Maar bij het inhalen van achterblijver Villeneuve blokkeert Räikkönen zijn rechter voorwiel waardoor er een flat spot ontstaat.

In 2005 mochten er geen banden gewisseld worden tijdens de race, tenzij een band een ernstige flat spot had en de veiligheid in het gedrang kwam. Räikkönen besloot hier echter geen gebruik van te maken en de laatste 20 ronden gewoon verder te racen met zijn versleten band. Met nog 8 ronden te gaan had Räikkönen een voorsprong van 7,4 seconden op Alonso en de overwinning in zicht, maar de flat spot veroorzaakte enorme trillingen in de auto en de ophanging, waardoor hij problemen kreeg bij het remmen en bij bochten.

Onderstaande video pikt het duel op met nog 4 ronden te gaan, Alonso heeft iets meer dan 4 seconden achterstand op de McLaren MP4-20 maar loopt hard in. De ontknoping is even dramatisch als sensationeel!

We hebben nog veel meer fantastische duels uit de geschiedenis van Formule 1 voor jullie, genoeg om je een dagje in de zon mee te vermaken.

Video: Raikkonen vs Alonso Nürburgring 2005

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

lamborghini-aventador-sv-crash

Lamborghini Aventador SV duikt iets te enthousiast de bocht in

Topsnelheid Tesla Model 3

Telsa Model 3 naar topsnelheid op de Autobahn