in

FIA WEC 2016 – Audi wint spektakelstuk op Spa-Francorchamps

Op een zonovergoten circuit in de Ardennen eiste Porsche de eerste startrij voor zich op tijdens de kwalificatie van de 6 uur van Spa-Francorchamps, gevolgd door de Toyota, Audi, Toyota en weer Audi. Maar wie denkt dat een eerste startrij garantie biedt voor succes kent het FIA World Endurance Championship nog niet. Alle fabrieksauto’s kregen te maken met technische problemen of schades waardoor de strijd om de koppositie lang spannend bleef.

De snelste Porsche, met achter het stuur Timo Bernhard, Mark Webber en Brendon Hartley, reed een aantal keer lek en kampte met versnellingsbakproblemen. Uiteindelijk zou het team van de regerend kampioen 48 ronden voor het einde de strijd moeten staken. De tweede Porsche 919 Hybrid, van Romain Dumas, Neel Jani en Marc Lieb, had bijna de gehele wedstrijd problemen aan het hybride systeem en kon zodoende ook niet echt voor de zege vechten.

De nieuwe Toyota’s toonden op Spa-Francorchamps aan dat de Japanse fabrikant een flinke stap voorwaarts heeft gemaakt. De TS050 van Anthony Davidson, Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima ging na de problemen van Porsche lange tijd aan de leiding maar met nog twee uur te gaan sloeg het noodlot toe. Dikke rookpluimen verraadde problemen aan de V6-motor en dat was extra pijnlijk omdat de andere TS050 van Stéphane Sarrazin, Mike Conway en Kamui Kobayashi ook al was uitgevallen met motorproblemen.

Met twee Toyota’s in de pitbox, een Porsche in de pitbox en een andere Porsche zonder functionerend hybride systeem kreeg Audi de zege enigszins in de schoot geworpen. Maar ook Audi’s race was niet geheel probleemvrij, de #7 moest meerdere malen de pitbox opzoeken wegens schade en de leidende #8 Audi moest in het laatste uur nog naar de pitstraat voor een probleem aan de achterkant van de R18 e-tron quattro. Men verloor weliswaar één ronde op de concurrentie, maar Lucas di Grassi, Loïc Duval en Oliver Jarvis hadden genoeg voorsprong om de zege binnen te slepen voor de gehavende Porsche van Dumas, Jani en Lieb.

Naast de spannende strijd in de koningsklasse was er ook genoeg spektakel in de LMP2 en LMGTE categorie. Hieronder zie je de highlights van de 6 uur van Spa-Francorchamps inclusief de megacrash van de Ford GT in Eau Rouge. Heb je trouwens al onze Eau Rouge vergelijking gezien tussen LMP1 en LMGTE-bolides?

Video: 6H Spa-Francorchamps Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Tom Coronel wint in Marokko wtcc

WTCC 2016 – Tom Coronel wint in Marokko!

Lancia Delta EVO Rama Racing

Lancia Delta Integrale van Rama Racing produceert 1100 pk