in

In 1998 vond de meeste krankzinnige Belgian Grand Prix plaats

De Belgische Grand Prix wordt al sinds 1950 verreden, hoofdzakelijk op het prachtige circuit van Spa-Francorchamps. In al die jaren zijn er legendarische duels uitgevochten op het circuit in de Ardennen, maar de meest krankzinnige race van allemaal vond 20 jaar geleden plaats.

Het was een bijzonder natte zondag en ondanks de hevige regen werd er besloten om niet achter de safety car te starten, iets wat tegenwoordig ondenkbaar is. Wonderwel kwam iedereen ongeschonden door La Source, maar op weg naar Eau Rouge ging het helemaal mis. David Coulthard spinde en ontketende een kettingbotsing die zijn weerga niet kende in Formule 1.

Van de 22 raceauto’s die van start gingen in 1998 waren er 13 betrokken bij deze crash. Tegenwoordig zou het voor 13 coureurs over en uit zijn, maar destijds hadden teams nog 1 reserveauto klaar staan. Hierdoor konden 9 coureurs alsnog deelnemen aan de herstart. De race ging een uur later opnieuw van start en wederom spinde er een McLaren-coureur na de eerste bocht, ditmaal was het Häkkinen die achterstevoren ging waarna Johnny Herbert op hem inreed en beide coureurs moesten opgeven.

In de stromende regen was Michael Schumacher buitenaards goed, de Duitser had een gat geslagen van 40 seconden naar de rest van het veld, toen hij Coulthard op een ronde moest zetten. De Schot maakte ruimte voor Schumacher en, zoals sommige beweren, ging hij van zijn gas af. Of dat de reden was voor de crash, of toch het slechte zicht in de regen, we weten het nog steeds niet maar Michael klapte bovenop de McLaren en vergooide hiermee een zekere overwinning.

Fisichella en Nakano bevonden zich 15 ronden later in een soortgelijke situatie, ditmaal was het Fisichella die bovenop Nakano botste. De safety car kwam hierdoor opnieuw de baan op en met nog 5 ronden te gaan lag Damon Hill eerste voor Ralf Schumacher. Toen het veld, inmiddels nog maar 6 auto’s groot, opnieuw werd losgelaten besloot teambaas Eddie Jordan dat Ralf zijn tweede positie vast moest houden. Het broertje van Michael mocht Hill niet aanvallen zodat het team gegarandeerd een 1-2 overwinning binnen kon slepen.

Middels onderstaande video blikken we terug op de krankzinnige race in 1998. Wij hopen dat er aanstaande zondag ook een flinke bui valt want regenraces in Spa-Francorchamps zijn altijd genieten!

Video: Belgian Grand Prix 1998 op Spa

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Porsche 993 Gold

Deze Porsche 993 Turbo is gloedjenieuw

9ff Porsche 911 Turbo

9FF Porsche 911 Turbo gaat zonder moeite naar 300 km/h