in

IndyCar-coureur Pato O’Ward “mind blown” door McLaren F1-test

Eerder dit jaar nam McLaren Racing een 75 procent meerderheidsbelang in het Arrow McLaren SP IndyCar-team. Het team uit Woking wil de raceactiviteiten buiten de Formule 1 gaan uitbreiden en zal naast IndyCar in 2022 ook actief zijn in de Extreme E.

McLaren Racing CEO Zak Brown is ervan overtuigd dat een langere deelname aan de IndyCar Series het McLaren-merk verder zal laten groeien in Noord-Amerika. Afgelopen jaar won het Arrow McLaren SP IndyCar-team al twee races en streed coureur Patricio O’Ward lange tijd meer voor de titel. Uiteindelijk werd de Mexicaanse-coureur derde in de eindstand van de IndyCar-Series.

Als beloning voor zijn goede prestaties mocht O’Ward deelnemen aan de Young Driver Test in Abu Dhabi. In totaal reed de IndyCar-coureur 93 ronden met de Formule 1-auto en eindigde als vierde, 1.4 seconden achter Nyck de Vries. Er zat nog meer snelheid in maar Pato kon de kwalificatieruns niet maximaliseren, omdat zijn nek aan het einde van de dag gesloopt was.

Om een IndyCar te besturen moeten coureurs vooral veel kracht hebben in de armen en het bovenlichaam, omdat er geen stuurbekrachtiging is. Een Formule 1-auto heeft wél stuurbekrachtiging en stuurt dus veel lichter, zoals Romain Grosjean uitlegde. Daar staat tegenover dat een F1-auto veel meer downforce genereert en de bochtensnelheden dus veel hoger zijn. Dat heeft een flink effect op de nekspieren, legt Pato O’Ward uit in onderstaande interviews.

Video: Pato O’Ward “mind blown” door McLaren F1-test

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Bugatti Chiron tikt 414 km:h aan op de Autobahn

Bugatti Chiron tikt 414 km/h aan op de Autobahn

Chris Harris test de Ferrari 812 Competizione

Chris Harris test de Ferrari 812 Competizione