in

Wat is de beste/snelste VW Golf die je kunt kopen?

De Volkswagen Golf is beschikbaar in een aantal ‘snelle’ uitvoeringen, maar wat is nou de beste koop en welke is het snelste? Mocht je je dit afvragen dan is deze video precies wat je zoekt, een track battle op Anglesey met de GTD, GTE, GTI, Clubsport Edition 40, Golf R en de Clubsport S.

Omdat er nogal wat verschil zit tussen deze uitvoeringen werden de zes auto’s verdeeld in drie groepen van twee. Het eerste duo is de 184 pk sterke Golf GTD en de 204 pk sterke GTE Hybrid. Op papier zit er weinig verschil in de sprint naar 100 kilometer per uur, 7,5 en 7,6 seconden respectievelijk. Maar de GTE is aanzienlijk zwaarder dan de GTD en dat kan een belangrijke rol spelen op het circuit.

In de tweede groep vinden we de Golf GTI en de Clubsport Edition 40. Met 220 pk heeft de Golf GTI flink wat minder vermogen dan de Edition 40 met zijn 265 pk en 290 pk in overboost-functie. De Edition 40 is ook lichter en heeft een paar aerodynamische verbeteringen.

In de derde groep vinden we dan logischerwijs de twee krachtigste Volkswagen Golf modellen, de R en de Clubsport S. De Golf R heeft 300 pk en vierwielaandrijving, de Clubsport S heeft 310 pk maar wel alleen op de voorwielen. Laatstgenoemde is lichter maar door het ontbreken van vierwielaandrijving is hij bijna een seconde langzamer in de sprint naar 100 km/h.

Dat de snelste Golf uit de laatste groep komt spreekt voor zich, maar is dit ook de beste koop?

Video: Wat is de beste VW Golf

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

volvo-850 gaat niet kapot

Deze Volvo 850 wil maar niet dood

ac-schnitzer-acl2-m235i

AC Schnitzer ACL2 M235i bij Cars & Coffee