in

Jay Leno’s Garage – 1971 Alfa Romeo Montreal

Jay Leno heeft zijn 1971 Alfa Romeo Montreal van stal gehaald voor een uitgebreide review. Een aantal jaar geleden maakte Petrolicious ook een prachtige video van de Montreal, maar deze review gaat iets dieper in op de details van deze bijzondere Alfa Romeo.

De Montreal werd in 1967 geïntroduceerd als naamloze 2+2 concept car met een1.6-liter viercilinder van de Alfa Romeo Giulia TI en het chassis met korte wielbasis van de Alfa Romeo Giulia Sprint GT. Drie jaar later verscheen de eerste productieauto en die was een stuk anders dan de concept car. Onder de motorkap lag nu een 2593 cc V8-motor gekoppeld aan een vijfversnellingsbak en een sperdifferentieel. Deze motor is afgeleid van de V8 die werd gebruikt in de 33 Stradale en in de Tipo 33 sportprototype racer.

Alfa Romeo gebruikte uiteindelijk ook een ander chassis en onderstel, maar het design van Marcello Gandini bleef in grote lijnen hetzelfde. De Montreal behield de kenmerkende voorkant met vier koplampen die gedeeltelijk zijn bedekt met ‘roosters’, die worden ingetrokken wanneer de lichten worden ingeschakeld. Een ander designelement dat behouden bleef zijn de lamellen achter de deuren, die naast ventilatieopeningen voor de cabine puur cosmetisch zijn.

Omdat de concept car onofficieel bekend stond als de ‘Montreal’, hield Alfa Romeo vast aan deze modelnaam. Van de 3.900 exemplaren werden er 0 verkocht in Noord-Amerika, omdat de auto niet voldeed aan de emissievereisten. Later zijn er wel Montreal’s geïmporteerd, naar schatting 150, waarvan Jay Leno er dus één heeft.

Video: Jay Leno’s Garage – 1971 Alfa Romeo Montreal

Jay Leno’s Garage – 1971 Alfa Romeo Montreal

Wat vond je van deze video?

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *