in

Jay Leno’s Garage – 1985 Renault R5 Turbo 2

In deze aflevering van Jay Leno’s Garage komt Randy Nonnenberg, Co-Founder van BringATrailer.com naar de garage met een zeldzame Fransoos: de Renault R5 Turbo 2.

De R5 Turbo 2 is een homologatiespecial voor de Maxi Turbo rallyauto en in totaal zijn er 3.180 exemplaren gebouwd. In de normale Renault 5 lag de motor voorin, maar voor de rallyauto was een in het midden geplaatste motor beter en dus werd de viercilinder uit de neus gehaald en voor de achteras geplaatst.

Het hart van de Renault R5 Turbo 2 is een 1,4-liter turbomotor met 162 pk. Dat is naar huidige maatstaven niet veel maar de hatchback weegt nog geen 1.000 kg en accelereert in 6,9 seconden naar 100 km/h. Best indrukwekkend voor een hot hatch uit 1985.

De carrosserie is aan de achterzijde flink verbreed, met luchtinlaten voor de achterwielen die koele lucht naar de turbomotor voeren. Het dak en de portieren zijn van aluminium en de rubberen strip die onderaan de A-stijl begint loopt over het dak en vormt achteraan een kleine spoiler.

De korte wielbasis, het lage gewicht en het turbogat zorgden ervoor dat Renault 5 Turbo een lastige auto kon zijn om te besturen.

Video: Jay Leno’s Garage – 1985 Renault R5 Turbo 2

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Tesla Model 3 doet aan zelfontbranding in Shanghai

Tesla Model S doet aan zelfontbranding in Shanghai

Extreme Tuners herovert wereldrecord Lancer Evo op de kwart mijl

Extreme Tuners herovert wereldrecord Lancer Evo op de 1/4 mijl