in

Jay Leno’s Garage – 1993 Ferrari Conciso

Zelfs als je een echte Ferrari-kenner bent, kan het zijn dat je nog nooit gehoord hebt van de Ferrari Conciso concept. De auto is bedacht door ontwerper Bernd Michalak en het moest een visitekaartje worden van wat zijn designstudio kon produceren.

Als basis nam Michalak een 328 GTS met een lage kilometerstand en verwijderde vervolgens alles, behalve de originele aandrijflijn. Het chassis werd voorzien van een aluminium body, zonder deuren, zonder dak, een bijzonder lage voorruit en een minimalistisch interieur. Dankzij een gewichtsbesparing van 30 procent en de opvallende wigvormige esthetiek, was de Conciso ook behoorlijk snel voor die tijd: 0-100 km/h in vijf seconden en een geclaimde topsnelheid van 278 km/h.

De Ferrari Conciso ontving de tweede prijs bij de Eurosign Design Awards van 1994. Vervolgens verkocht Michalak de auto aan een prestigieuze verzamelaar in Noord-Amerika, waar hij tot 1998 verbleef. Daarna kwam de one-off Ferrari in handen van een Belgische verzamelaar, die de auto als versiering in zijn woonkamer stalde.

In 2018 werd de Conciso verkocht tijdens een veiling van RM Sotheby’s in Monaco, met de originele racehelmen, Belgische homologatiedocumenten en Michalak’s design parafernalia.

In onderstaande video bespreekt Jay Leno de Ferrari Conciso met de nieuwe eigenaar, Franco Valobra.

Video: Jay Leno’s Garage – 1993 Ferrari Conciso

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Smart J-Turn

Een J-Turn met een Smart is niet zo slim

24 uur Nordschleife in 1 rondje

24 uur Nordschleife in 1 rondje