in

Mazda’s RX-7 Group B machine

Vier jaar lang stond het World Rally Championship op zijn kop met de meest ongereguleerde, losgeslagen rallyauto’s die de wereld ooit gezien heeft. We hebben het natuurlijk over Group B, een tijdperk dat in het geheugen gegrift staat van liefhebbers omdat er een grote diversiteit aan merken en techniek was.

Lang niet alle Group B-machines waren vierwielaangedreven monsters, pas toen Audi met de Quattro S1 op de proppen kwam volgden merken als Lancia, MG en Peugeot. In eerste instantie waren de meeste Group B-machines achterwielaangedreven, zoals de 037 en deze unieke Mazda RX-7.

Slechts een handvol Mazda RX-7’s zijn er gebouwd door Mazda Rally Team Europe (MRT) voor het Group B tijdperk. De Mazda was niet opgewassen tegen de vierwielaangedreven monsters met drukvulling en werd alleen in 1984 en 1985 ingezet. Wat de RX-7 zo uniek maakte was natuurlijk die schreeuwende 13B-wankelmotor. Bij 8.500 tpm werd er 300 pk naar de achterwielen gestuurd en de redline lag bij 12.000 tpm, ongekend voor een rallyauto! Het hoogtepunt voor de auto was een derde plaatst tijdens de Acropolis Rally van 1985.

Ik ga er vanuit dat dit exemplaar van Jozef Béreš een replica is, aangezien er maar een handvol zijn gemaakt. Een origineel exemplaar is in het bezit van Rhys Millen en daar vind je bij Speedhunters een uitgebreide reportage over.

Video: Mazda’s RX-7 Group B machine

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Rijtest van de Audi R18 LMP1

2016 Audi R18 LMP1 Review

Ferrari Triologie

Ferrari Trilogy: 360 CS vs 430 Scuderia vs 458 Speciale