in

NASCAR kiest voor F1 kwalificatie format

De kwalificatieopzet in NASCAR gaat komend seizoen veranderd. De coureurs zullen niet meer op een lege baan twee snelle rondes rijden, maar net als in de Formule 1 in groepen gaan kwalificeren.

Op banen langer dan 1.25 mijl worden drie kwalificaties verreden. Q1 met alle coureurs, Q2 met de snelste 24 coureurs en Q3 met de snelste 12 coureurs. De afvallers worden per kwalificatieronde gesorteerd op tijd en in Q3 wordt er dus gestreden om de snelste tijd voor pole position.

Op banen korter dan 1.25 mijl zullen er slechts twee kwalificaties verreden worden, alle coureurs in Q1 en de snelste 12 coureurs uit deze kwalificatie gaan door naar Q2. Deze opzet moet, en gaat volgens ons, voor een stuk meer spektakel gaan zorgen dan de ‘single car qualifying’ opzet van voorheen.

Stel je eens voor, 40 auto’s op de baan die allemaal vechten voor een slipstream, een duwtje en de snelste tijd. Spectaculairder kan het haast niet worden, al denken de meeste Amerikaanse fans daar anders over. Ze vinden de opzet te verwarrend en afbreuk doen aan de NASCAR cultuur.

Laten we hopen dat NASCAR weer uitgebreide highlights van de races online gaat zetten komend seizoen, daar stopte ze afgelopen seizoen mee toen ‘The Chase’ was aangebroken.

Video: NASCAR kwalificatie format

  • Mr. Autostrada

    Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter
  1. Hopelijk wordt het wat spannender, de NASCAR serie…
    Ben er nog steeds voor, om net al heel vroegah, illigale dranken te vervoeren. Wie er een breekt, 3sec bij de tijd op! Goed idee?

Reageer op deze video