in

Renault 5 Turbo ‘Super Production’ is de dikste 5

Van de Renault 5 zijn heel wat gave uitvoeringen gemaakt. We kennen natuurlijk allemaal de Turbo 1 en Turbo 2, dan is er nog de beroemde 5 Maxi Turbo, maar het dikste exemplaar is de 5 Turbo ‘Super Production’.

Deze uitvoering werd gebouwd voor de Franse Super Production serie (Championnat de France de Superproduction), en er zijn slechts 3 exemplaren gebouwd in deze specificatie. Er werd voor het eerst mee geracet in 1986 en de ‘Super Production’ beschikte over een 1.4-liter viercilinder met een Garrett-turbocharger. Deze krachtbron was goed voor 380 tot 410 pk bij 7.500 tpm op 3.2 bar turbodruk.

In 1987 won Erik Comas de titel en de winnende auto werd in 2020 aangeboden door een verzamelaar tijdens een veiling. De andere twee exemplaren staan zorgvuldig opgeborgen in het Renault-museum in Paris Flins, maar tijdens het Goodwood Festival of Speed kwam één daarvan even buitenspelen.

Video: Renault 5 Turbo ‘Super Production’

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Cesana Sestriere Hillclimb

Flinke sprongen tijdens Cesana Sestriere Hillclimb

Klokje Rond - Citroën C3 met 618.738 km

Klokje Rond – Citroën C3 met 618.738 km