in

Sébastien Loeb – The Best WRC Driver Ever!

We hebben slechts kort aandacht besteed aan het afscheid van negenvoudig WRC kampioen Sébastien Loeb, tijd dus om eens goed stil te staan bij de WRC carrière van de Fransman.

Sébastien Loeb debuteerde pas op 21 jarige leeftijd in de autosport, in 1995 stapte hij achter het stuur van een Peugeot 106 Rallye om zijn debuut te maken in Franse rally’s. In 1998 neemt Loeb met een Citroën Saxo deel aan de nationale Citroën Saxo Trophy in Frankrijk, een serie waarin hij in 1999 kampioen wordt. De Fransman wordt in 2000 opgenomen in het fabrieksteam van Citroën en neemt in een officiële Xsara Kit Car deel aan rondes uit het Frans rallykampioenschap.

In 2001 volgt het eerste grote succes voor de geboren Haguenauer, hij wint het Frans Rallykampioenschap en het Junior World Rally Championship met 5 zeges uit 6 rally’s. Citroën kan niet meer om Loeb heen en in 2002 staat hij als fabriekscoureur op de loonlijst voor het WRC. Citroën neemt niet deel aan alle rally’s maar Loeb pakt een mooie tweede plaats in Monaco en de eerste plek in Duitsland.

In het seizoen 2003 kreeg Loeb twee voormalig wereldkampioenen naast zich binnen het team van Citroën; Carlos Sainz en Colin McRae. Loeb wist zich echter te profileren tot kopman van het team en strijd mee om de titel tot en met de laatste rally. In een secondeduel tussen Peter Solberg en Sébastien Loeb wordt de titel uiteindelijk beslist in het voordeel van de Noor, met 1 punt verschil.

Vanaf 2004 begint echter het Loeb-tijdperk, tot en met 2012 wint hij negen maal op rij het WRC. De statistieken zijn nauwelijks te bevatten, 78 overwinningen, 116 podiums en 900 stage wins. Loeb won tweemaal de titel met slechts 1 punt verschil en had in 2010 een verbeten duel met teamgenoot Ogier. De meeste kampioenschappen werden echter met grote dominantie gewonnen.

Naast de negen WRC titels heeft de Sebastien een X-Games titel in Rallycross, één overwinning op Pikes Peak en ook wat overwinningen in het FIA GT. In 2014 gaat Loeb met Citroën deelnemen aan het World Touring Car Championship, zal hij zijn ervaren teamgenoot Muller kunnen verslaan?

Met onderstaande video blikken we nog even terug op de prachtige WRC carrière van Sébastien Loeb.

Video: Sébastien Loeb WRC Highlights

Sébastien Loeb – The Best WRC Driver Ever!

Wat vond je van deze video?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *