in

Tien jaar geleden won Hamilton zijn eerste wereldtitel na een bizarre race

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat Lewis Hamilton zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 won. De Grand Prix van Brazilië was het strijdtoneel voor de ontknoping in de titelstrijd tussen Hamilton en Massa, en wat een ontknoping zou het worden.

De McLaren-coureur, die in 2007 ook al een bizarre ontknoping meemaakte, ging met zeven punten voorsprong op Felipe Massa naar de laatste Grand Prix van 2008. Dit hield in dat als de Ferrari-coureur won, Hamilton bij de eerste vijf moest eindigen om kampioen te worden. Een zesde plaats voor de Brit zou betekenen dat beide coureurs gelijk zouden komen in punten, maar Massa zou dan wereldkampioen zijn wegens meer overwinningen.

Enkele minuten voor de race begon het te regenen, waardoor de start werd uitgesteld. Toen de Grand Prix eenmaal onderweg was sloeg de van pole position gestarte Massa een gat van enkele seconden. Hamilton moest vanaf de vierde positie starten en had eigenlijk de hele race niet het tempo om aan te sluiten bij de top drie. Hij bleef rond die cruciale vijfde positie rijden.

Meer regen volgde later in de race en de gehele top zes koos met een paar ronden te gaan om van slicks te wisselen naar intermediates. Glock koos echter om op zijn droogweerbanden te blijven rijden en steeg hierdoor van de zevende naar de vierde plaats. Felipe Massa behield ook na zijn pitsstop de leiding en deed wat hij moest doen, de Grand Prix van Brazilië winnen.

Het wachten was nu op Lewis Hamilton, de Brit reed achter Vettel op de zesde positie en zou dus geen wereldkampioen worden. Echter, Vettel en Hamilton passeerden Glock in de laatste bocht, die worstelde met zijn slicks op de natte baan. Door deze allesbeslissende inhaalmanouvre kwam Hamilton als vijfde over de streep en had hij genoeg punten behaald om de wereldtitel op te eisen.

Video: Formule 1 2008 – Grand Prix of Brazil Highlights

  • Mr. Autostrada

    Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video