in

Tiff Needell test Porsche 911 GT1 in Schotland

Net als vorige week is Tiff Needell ook voor deze video naar Schotland afgereisd, toen was het om een Ferrari F50 te testen, nu de nog zeldzamere Porsche 911 GT1.

De jaren tachtig waren volgens velen het mooiste decennium van het World Sportscar Championship, toen de Groep C-klasse verschillende fabrikanten aantrok. Porsche domineerde met hun 956/962-modellen en de Duitsers wonnen zes Le Mans 24 Hours-races op rij van 1982 tot 1987, waarna Jaguar en Sauber-Mercedes het stokje overnamen.

Helaas zorgden wijzigingen in de regelgeving ervoor dat de budgetten steeds hoger werden en de Groep C-klasse leegliep, tot groot genoegen van Bernie Ecclestone die vond dat de Group C-klasse te veel aandacht en fabrikanten wegtrok van de Formule 1. In 1994 nam de nieuwe GT1-categorie de troon over van Group C en mochten er alleen nog maar gemodificeerde straatauto’s deelnemen aan Le Mans.

Porsche speelde het spel slim, net als Mercedes-Benz, en bouwde eerst een raceauto en op basis daarvan 25 straatauto’s, zoals verplicht volgens de FIA-reglementen. Terwijl alle andere raceauto’s afgeleid waren van bestaande straatauto’s, zoals de McLaren F1, Jaguar XJ220, Lotus Esprit, enz.

Hoewel slim bedacht, was het ook gelijk de doodsteek voor de GT1-klasse. De 911 GT1 en later de Mercedes-Benz CLK GTR waren oppermachtig en andere fabrikanten trokken zich terug uit de klasse. Het gerucht gaat dat dit ook de reden was dat Ferrari de stekker uit het F50 GT1 project trok, omdat ze nooit zouden kunnen concurreren met volbloed ontwikkelde raceauto’s als de 911 GT1.

De 911 GT1 Straßenversion is dus een echte “unicorn”, er zijn er slechts 25 van gemaakt als homologatiemodel en in deze video test Tiff een prachtig blauw exemplaar. Ter waarde van 10 miljoen!

Video: Tiff Needell test Porsche 911 GT1 in Schotland

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

900 pk Mini Cooper

Deze 900 pk sterke Mini Cooper is een 8 second car

Ford Mustang Hoonicorn vs McLaren Senna

Mustang Hoonicorn V2 vs McLaren Senna