in

Het verhaal achter de recordbrekende topsnelheid van de McLaren F1

Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat de McLaren F1 de grenzen van een straatauto herdefinieerde, nog nooit ging een productieauto zo hard rechtuit. Om deze gedenkwaardige mijlpaal te vieren heeft McLaren aan bestuurder Andy Wallace gevraagd om het verhaal te vertellen van de recordbrekende topsnelheid van de McLaren F1.

Toen de McLaren F1 gebouwd werd wist men dat dit de snelste productieauto ter wereld was, maar niemand wist exact hoe snel de auto was. Daarom besloot de Britse fabrikant aan het einde van de productieloopbaan naar het Ehra-Lessien testcircuit in Duitsland te gaan om voor eens en voor altijd te bepalen wat de topsnelheid van deze machine was. Dat bleek 391 kilometer per uur te zijn!

Pas in 2006 werd het record van McLaren verbroken, de machtige Bugatti Veyron noteerde op hetzelfde testcircuit een topsnelheid van 407 kilometer per uur. Zoals we ooit in een item van Top Gear zagen is de F1 tot 260 km/h sneller dan de Veyron, te danken aan het lage gewicht van slechts 1.125 kg.

Vandaag de dag zijn er nog altijd maar een handvol productieauto’s sneller dan de McLaren F1, eigenlijk alleen de Veyron en de Venom GT. Andere fabrikanten roepen wel dat ze sneller zijn, maar het ontbreekt aan echt bewijs.

Video: De recordbrekende topsnelheid van de McLaren F1

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Romain Dumas Porsche 911 R-GT

Romain Dumas laat zien hoe listig Rallye Monte-Carlo was in een Porsche

Op de Rollenbank - Honda Integra Type R

Op de Rollenbank – Honda Integra Type R