in

Zo vraag je een Nederlands kenteken aan

Ben je vanuit Oost- of Midden-Europa naar Nederland verhuisd? Zorg dan dat je je op tijd inschrijft in de Basisregistratie Personen, en zet daarnaast het kenteken van je auto over op een Nederlands kenteken. Bij een Nederlands kenteken hoort ook een nieuwe verzekering. Hoe zorg je dat de overstap zonder gedoe verloopt, en waar sluit je dan de verzekering af? Polisa.nl is bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij die zich specifiek richt op Oost- en Midden-Europeanen die in Nederland wonen.

Kenteken overzetten

Wanneer je bent ingeschreven in de BRP, mag je in Nederland niet meer rijden in een auto met internationaal kenteken. Ook as je niet in Nederland bent ingeschreven, ben je verplicht om na een half jaar in Nederland een Nederlands kenteken voor je auto aan te vragen.

Keuring

Een Nederlands kenteken vraag je aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voordat je een Nederlands kenteken ontvangt, moet je een aantal stappen doorlopen. Zo gaat er een keuring van de auto bij de RDW vooraf aan de aanvraag. Tijdens deze keuring wordt bekeken of je auto voldoet aan alle eisen voor voertuigen. Wanneer de auto door de keuring heen is, wordt de auto geregistreerd in het Nederlandse kentekenregister.

BPM aangifte

De volgende stap is aangifte belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Je betaalt de belasting niet, omdat je de auto importeert vanuit het buitenland, maar aangifte hiervan is wel nodig. Wanneer ook die akkoord is, ontvang je van de RDW een nieuw kentekenbewijs, opgevolgd door de volledige tenaamstellingscode.

Een verzekering afsluiten

Zodra je een Nederlands kentekenbewijs hebt, kun je een nieuwe autoverzekering in Nederland afsluiten. Een autoverzekering bij Polisa biedt een aantal voordelen als het gaat om een verhuizing vanuit Oost- of Midden-Europa. Zo kun je de verzekering in Nederland afsluiten in je eigen taal. Wel zo prettig, als de Nederlandse taal je nog vreemd is. Ook krijg je bij Polisa verzekeringen extra korting als je in het land waar je vandaan verhuist schadevrije jaren hebt opgebouwd, en kun je rekenen op pechhulp in binnen- én buitenland.

Kentekenplaten laten maken

Wanneer je het kentekenbewijs hebt, kun je ook de kentekenplaten laten maken. Je kunt de nieuwe kentekenplaten ophalen met de auto die nog internationale kentekenplaten heeft, mits je hiervoor verzekerd bent. Wanneer je verzekering dit niet dekt, dan zal je de nieuwe kentekenplaten op een andere manier moeten ophalen.

Wanneer de nieuwe kentekenplaten op de auto zitten en alle stappen succesvol doorlopen zijn, mag je de weg op.

 

author avatar
Advertorial

Reageer op deze video

Widebody Mercedes-AMG C63 S is een 700 pk sterke markeerstift

Widebody Mercedes-AMG C63 S is een 700 pk sterke markeerstift

GMA T.50 V12 maakt eerste meters op openbare weg

GMA T.50 V12 maakt eerste meters op openbare weg