in

Aston Martin Valkyrie AMR Pro laat zijn V12 horen

Na ruim een jaar uitstel ontvingen eind 2021 de eerste klanten hun 1.176 pk sterke Aston Martin Valkyrie. Door de coronacrisis en wisselingen in de top van Aston Martin liep de hypercar de nodige vertraging op. Nu dat project is afgerond houdt de Britste fabrikant zich bezig met de circuitversie van de hypercar, de Valkyrie AMR Pro.

Dit is Aston Martin’s antwoord op het XX-programma van Ferrari, de Essenza SCV12 van Lamborghini en de GTR-bolides van McLaren. De Britste fabrikant had natuurlijk al de Vulcan, maar de Valkyrie AMR Pro is vele malen extremer.

De circuitauto is ontworpen door Adrian Newey en is aerodynamisch nog verder geoptimaliseerd. Zo is de geheel uit koolstofvezel opgetrokken carrosserie 26 centimeter langer gemaakt en is de wielbasis vergroot met zelfs 38 centimeter. De spoorbreedte is voor met 9,6 cm verbreed en achter met 11,5 cm. Deze aanpassingen moeten de wegligging sterk verbeteren want Aston Martin meldt dat de downforce is verdubbeld ten opzichte van de Valkyrie straatauto.

Om gewicht te besparen zijn de glazen voorruit en zijruiten vervangen voor Perspex-exemplaren. Daarnaast is het hybridesysteem gedumpt en dus haalt de Valkyrie AMR Pro zijn vermogen enkel uit de 6.5-liter atmosferische V12-motor. Met 1.000 pk en een redline van 11.000 tpm is er overigens meer dan genoeg power beschikbaar.

De 40 gelukkige klanten die een Aston Martin Valkyrie AMR Pro gekocht hebben kunnen met hun circuitspeeltje terecht op door Aston Martin georganiseerde track days. Daar krijgen ze ook een bijpassende helm en raceoverall om het plaatje compleet te maken.

Voorafgaand aan de Grand Prix van Bahrein toonde Aston Martin de Valkyrie AMR Pro aan het publiek. Testcoureur Dirk Müller reed een aantal rondjes over het Sakhir Circuit en verklaarde tegenover de pers: “It’s closer to an F1 car in terms of performance than anything else I have ever driven. The power, the handling, the grip, everything is perfect.”

Video: Aston Martin Valkyrie AMR Pro laat zijn V12 horen

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

GMC Hummer EV

Rijtest van de 4100 kg wegende GMC Hummer EV

Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron gespot tijdens wintertest!